Kyllä kannattaa liputtaa

Kansainvälistä lapsen oikeuksien päivää vietetään joka vuosi marraskuun 20. päivänä. Tuona samana päivänä vuonna 1989 hyväksyttiin YK:n lapsen oikeuksien sopimus. Päivän tarkoituksena on tuoda esiin sopimusta ja herättää keskustelua lasten hyvinvointiin liittyvistä asioista meillä ja maailmalla.

Suomessa päivä merkittiin kalentereihin vuonna 2002. Tänä vuonna lapsen oikeuksien päivän teemana ovat vammaisten lasten oikeudet. Viime vuonna teemana oli kouluhyvinvointi.

Lapsiasiainneuvottelukunta esittää nyt, että lapsen oikeuksien päivästä tulisi myös virallinen liputuspäivä. Neuvottelukunta on asiantuntijoista koostuva elin, joka toimiin lapsiasiainvaltuutetun apuna.

Tällä hetkellä lapsille ei ole omaa liputuspäivää, niin kuin sisäministeri Päivi Räsäselle jätetyssä aloitteessa aivan oikein todetaan. Puute olisi hyvä korjata. Liputuspäivä korostaisi sopivalla tavalla lasten oikeuksien merkitystä.

Me ajattelemme usein, että Suomessa lasten oikeudet ovat hyvällä tolalla toisin kuin esimerkiksi Aasiassa, Afrikassa ja Etelä-Amerikassa. Osin tämä pitääkin paikkansa, mutta ongelmia on myös meillä.

Yksi kasvava ongelma ovat seksin ostoyritykset alaikäisiltä, joista Yle uutiset maanantaina kertoi. Ongelma on uutisen mukaan arkipäivää, vaikka siitä vaietaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sen sijaan, että tähdättäisiin proteiinipatukan voimalla timmin pyöreään tarakkaan, ravitsemuksella tulisi pyrkiä meidän itäsuomalaisten lempparikansantaudin ehkäisemiseen

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.