Kyllä kansakin osaa

Tavallinen suomalainen kansa on yhä rehellistä, vaikka herrat rötöstelevätkin. Tällainen mielikuva syntyy, jos ottaa tosissaan sen tuohtuneen kansalaiskeskustelun, jota käydään jatkuvasti eri tiedotusvälineissä ja ylipäätään siellä, missä kansaa kokoontuu yhteen.

Mutta kyllä kansakin osaa rötöstellä aina, kun siihen avautuu otollinen tilaisuus. Yksi näistä tilaisuuksista oli Iisalmessa, jossa huoltoaseman polttoaineautomaatteihin tullut vika antoi ihmisille mahdollisuuden tankata tuhansia ja taas tuhansia litroja ilmaiseksi. Kyse ei ollut vain pienestä kertavilpistä, vaan jotkut käyttivät teknisen vian häikäilemättä täysimääräisesti hyväkseen ja tekivät ilmaisesta tankkauksesta suoranaisen elinkeinon.

Iisalmelaisen huoltamon tapaus antaa ikävän kuvan tämän päivän ihmisten moraalista. Normaalilla omallatunnolla varustettu kansalainen olisi vian havaittuaan käynyt kertomassa huoltamon pitäjille, että koneet eivät ole kunnossa. Vika olisi korjattu ja varkaudet jääneet tekemättä. Nyt monikin vian havainnut kohautti vain olkapäitään ja oli hyvillään, kun sai pihistetyksi muutaman kympin tai satasen öljy-yhtiöltä.

Suomalainen yhteiskunta on niin hyvä kuin sen ihmiset. Isot tai pienet rikokset eivät vähene muutoin kuin sillä, että ne jätetään tekemättä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Malttia pöyristymisiin

Rasismia eivoi voittaa valehtelulla

Kuopion täytyy tarkastella menojakin kriittisesti

Pääministerit ja Itämeri

Kiitos talvi! – Ensin pieni flikflak-sarja, sitten ohjelmassa rintarauhasten sulatus

Postin kannattavuusei parane lakkoilulla

Joulujuhla ja kevätjuhla kuuluvat kouluun

Muuan tarina

Julkisuus, tuo ikävä kiusanhenki

Perusoikeuksien rajoja on joskus hyödyllistä mitata

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.