Kyllä, rouva ministeri!

Suomessa on totuttu siihen, että johtavilla virkamiehillä saattaa olla enemmän valtaa kuin heidän hallinnonalaansa johtavilla ministereillä. Tarkkaan ottaen kyse ei kuitenkaan taida olla kotoisesta ilmiöstä. Myös muualla asiansa osaavat virkamiehet pyörittävät kokemattomia ministereitä.

Kansanvaltaisen poliittisen järjestelmän periaate kuitenkin on, että virkamiehen on taivuttava ministerin tahtoon, jos tiukka paikka tulee. Eduskunnan enemmistön luottamuksen varassa toimivan ministerin on voitava luottaa siihen, että virkamiehet noudattavat hänen antamiaan ohjeita. Jos näin ei tapahdu, virkamiehen on väistyttävä.

Liikenneministeri Merja Kyllönen (vas.) on runsaan vuoden aikana näyttänyt, että hän ei siedä niskoittelua. Ensin joutui lähtemään Finavian toimitusjohtaja Juhani Haapasalo ja maanantaina erostaan joutui ilmoittamaan Liikenneviraston pääjohtaja Juhani Tervala.

Tervalankaan tapauksessa kyse ei ole poliittisista erimielisyyksistä, vaan siitä, että pääjohtaja ei ole noudattanut ministerin ohjeita, vaikka osa on tullut kirjallisesti. Kyllönen kertoi puhutelleensa Tervalaa useampaan otteeseen, mutta turhaan. Ei sellaista tarvitse katsella millään työpaikalla, jolla vastuu- ja valtasuhteet ovat selkeät.

Kyllönen käyttää sitä valtaa, joka hänelle kuuluukin.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Pakkokielet

Perheiden asemaa kannattaa vahvistaa

Uotisen kauden huipennus käynnistää kulttuurikesän

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.