Kyllä, rouva ministeri!

Suomessa on totuttu siihen, että johtavilla virkamiehillä saattaa olla enemmän valtaa kuin heidän hallinnonalaansa johtavilla ministereillä. Tarkkaan ottaen kyse ei kuitenkaan taida olla kotoisesta ilmiöstä. Myös muualla asiansa osaavat virkamiehet pyörittävät kokemattomia ministereitä.

Kansanvaltaisen poliittisen järjestelmän periaate kuitenkin on, että virkamiehen on taivuttava ministerin tahtoon, jos tiukka paikka tulee. Eduskunnan enemmistön luottamuksen varassa toimivan ministerin on voitava luottaa siihen, että virkamiehet noudattavat hänen antamiaan ohjeita. Jos näin ei tapahdu, virkamiehen on väistyttävä.

Liikenneministeri Merja Kyllönen (vas.) on runsaan vuoden aikana näyttänyt, että hän ei siedä niskoittelua. Ensin joutui lähtemään Finavian toimitusjohtaja Juhani Haapasalo ja maanantaina erostaan joutui ilmoittamaan Liikenneviraston pääjohtaja Juhani Tervala.

Tervalankaan tapauksessa kyse ei ole poliittisista erimielisyyksistä, vaan siitä, että pääjohtaja ei ole noudattanut ministerin ohjeita, vaikka osa on tullut kirjallisesti. Kyllönen kertoi puhutelleensa Tervalaa useampaan otteeseen, mutta turhaan. Ei sellaista tarvitse katsella millään työpaikalla, jolla vastuu- ja valtasuhteet ovat selkeät.

Kyllönen käyttää sitä valtaa, joka hänelle kuuluukin.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hädässä halkio tutaan

Maailma on umpisolmussa

Hallituksen suurin urakka voi niukin naukin toteutua

Väestön keskittyminen ei ole luonnonlaki

Kilpailuttamisissa hinta ei voi olla ainoa valintaperuste

Lypsykoneessa

Rinneturmia ei voi mitenkään kokonaan estää

Voi tikkerperkele

Kristittyjen pitää sopia perheriitansa

Anne Berner on keskustalle ongelma loppuun asti

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.