Kyllä taas ketuttaa

Naurun remahtelu tai ainakin hillitty hykertely on taas vähäksi aikaa taattu. Kani-kustantamo julkaisi näet äskettäin Pasan ja Atpon Suuren suomalaisen vitutuskirjan.

Anteeksi ruma sana. Sitä oli pakko käyttää, koska se on kirjan nimessä. Koska tämä on perhelehti, vaihdan V-sanan välittömästi ketutukseksi. Asiahan on täysin sama, vaikka puhuisin potutuksesta.

V-sana on yleistynyt niin, että siitä on karissut voimasanan hohto. Sanan alkuperäinen merkitys on myös väljähtynyt ahkerassa käytössä. Jos sanalta otettaisiin kirosanan virallinen status pois, siistiytyisi kieli kerta laakista.

Nuoriso tunkee nykyisin V:tä joka toisen sanan väliin, mutta kyllä sen aikuisetkin osaavat. Olisipa siinä miettimistä, mistä löytäisi uuden, suomalaisia tuntoja yhtä osuvasti kuvaavan kirosanan tilalle.

Raavas mies voi pukea yhteen sanaan sielunsa syvimmät tunnot ja kaikki ymmärtävät, mistä puristaa.

Myötämielinen ja syvällinen dialogi kaljahuuruissa aamun pikkutunneilla on taattu, jos keskustelukumppani muistaa säännöllisen väliajoin vielä huudahtaa tietyllä äänenpainolla väliin: Kettu!

En usko, että suomalaisia ketuttaa yhtään enempää kuin ennen tai edes enemmän kuin muita. Harmistumisesta on vain nykyisin helppo puhua, koska sille on vakiintunut oma sana.

Uuteen kirjaan on koottu kahden aiemman kirjan ketutusaiheiden lisäksi suomalaisten uusimmat ketutukset. Uuden trilogian kaksi ylivoimaisinta ketutuksen aihetta ovat edelleen ihmiset ja ihmisten ulkonäkö. Tässä tuore esimerkki, mikä sai minut tyrskähtelemään naurusta:

Jenkkakahvat: "Kettu, mikä nimi läskille. Jos tyyppi jenkkaisi tai kahvaisi, ei sillä olisi varmasti ihraa pitkin vyötäröä".

Edellä sanottu on enemmän kuin totta. Kyllä nyt ketuttaa, kun itsekin lopulta tajusin, kuinka typerä jenkkakahva-nimitys vyötäröläskeille on.

Onkohan suomen kielessä toista yhtä monikäyttöistä sanaa kuin ketutus?

Jokaista ketuttaa, ainakin joskus. Olen vakaasti sitä mieltä, että kunnon ketutus tekee ihmiselle vain hyvää ja päästää höyryjä, mutta vain, jos siihen ei jää turhia pyöriskelemään.

Minua on esimerkiksi viime aikoina ketuttanut kovasti taivaalta satava, valkoinen aine. Se ei mahdu kohta mihinkään, ja mies joutuu viettämään kohtuuttomia aikoja lumikolan kimpussa.

Myös pian alkavat, harmaat kevät-rännät ketuttavat. Mutta kas, räntähän sulattaa kinoksia, eikä kohta ketuta läheskään yhtä rankasti kuin nyt.

Vuosia sitten entisen työkaverini tapa aloittaa aamu luettelemalla sen päivän sairaudet nostivat muiden työntekijöiden ketutuskäyrät punaiselle. Kettu, kuinka mietimme, millä moisen saisi loppumaan.

En muista, kuka vastalääkkeen keksi, mutta se tepsi. Aina kun kyseinen ihminen ilmaantui aamulla töihin, me huikkailimme iloisena toisillemme, kuinka tänä aamuna on aivan erityisen reipas ja terve olo, eikä mikään edes ketuta.

- Kettu, tyyppi puuskahti, eikä sen jälkeen valitellut.

Yhteen pieneen sanaan mahtuu tavattoman paljon. Ainoa, mitä en hyväksy, on muille kettuilu. Se on ilkeää, inhottavaa ja alhaista.

Kettuilusta on tullut valitettavan yleistä, jopa niin, että muuan yrityksessä kettuilu-kieltoa (paperissa V-kirjaimella) yritettiin tosissaan kirjata keinoksi parantaa työilmapiiriä.

Eiköhän vain lueta ketutuskirjaa kukin tykönämme tai yhdessä työpaikan kahvitunnilla ja naureta niin, ettei huvita enää kettuilla muille.

Kirjoittaja on Savon Sanomien Keski-Savon toimittaja Varkaudessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Itsenäisyys-hankkeen karu jälkinäytös

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.