Kylläpäs sattui

Sosiaalidemokraattien eduskuntaryhmä päätti kuluneella viikolla, että se tekee hallitukselle välikysymyksen työllisyysrahojen riittävyydestä ja erityisesti nuorten työttömyyden kasvusta. Todennäköistä on, että SDP:n eduskuntaryhmä saa välikysymykselleen muiden oppositioryhmien tuen.

Välikysymys jätetään mielenkiintoiselle hetkellä. Helsingin Sanomat kertoi perjantaina, että hallitus on juuri jakanut hallituspuolueiden kansanedustajille muistion samoista asioista. Muistiossa muun muassa kerrotaan, että työllisyysrahat ovat loppumassa kolmen TE-keskuksen alueella eli Uudellamaalla, Hämeessä ja Satakunnassa.

Lisäksi muistiossa todetaan, että nuorten työttömyys oli maaliskuussa peräti 53,3 prosenttia suurempi kuin vuotta aikaisemmin samaan aikaan.

Hallitus siis tunnustaa muistiossaan, että ongelmia on ja samalla paljastaa kylkensä oppositiolle. Odotettavissa on hallituspuolueiden kansanedustajille poikkeuksellisen hankala keskustelu eduskunnassa.

Työllisyysrahojen loppuminen merkitsee käytännössä sitä, että uusia työllistämistoimia ei voi aloittaa ennen kuin rahaa on saatu. Näillä näkymin sitä on kuitenkin luvassa vasta elokuussa, kun hallitus on antamassa eduskunnalle seuraavan lisäbudjetin. Rahapulaa poteville TE-keskuksille raha siinä tapauksessa ennättää vasta aikaisintaan lokakuussa.

Hallituspuolueiden kansanedustajien tuskaa tulossa olevassa välikysymyskeskustelussa helpottaisi oleellisesti, jos hallitus nopeasti päättäisi lisäbudjetista vielä kuluvan kevään aikana. Jos sellainen annettaisiin eduskunnalle pikaisesti, ei työllisyysmäärärahoihin ennättäisi tulla pitkää kuoppaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

EU-armeijaa pidetään hähmäisenä federalistien unelmana – Sotilaallinen yhteistyö on kuin tilkkutäkin ompelemista

Koulureppujen tarina

Tuomio puhdistaa ilmaa Puolustusvoimissa

Sateenkaariväen sanomaa ei voi enää vaientaa

Keski-ikäänliukuja

Isoja riskejä Iranin jaUSA:n uhittelussa

Kuopion seutu avautuu ruokamatkailulle

Ilmasto pysyy mielessä – Kunnatkaan eivät seuraa toimettomina sivusta

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.