Kylmää kyytiä syksyyn

Märkä ja kolea alkukesä verottavat tulevaa viljasatoa. Luonnonvarakeskus arvioi viime viikolla, että vaikka sää olisi jatkossa suotuisa, sadon määrä laskee noin 20 prosenttia. Arvion mukaan kokonaissato on pienempi kuin kertaakaan viiteen vuoteen.

Hyviä uutisia riittää ainoastaan rukiista, joka talvehti hyvin maan eteläosissa. Ruissato saattaa riittää kattamaan kotimaisen kulutuksen. Jos näin käy, Suomi on rukiin osalta omavarainen ensimmäistä kertaa 15 vuoteen. Eniten viljellyn ohran tilanne on sen sijaan paljon keskimääräistä heikompi.

Keski- ja Itä-Euroopassa viljasato jää selvästi viime vuotta pienemmäksi. Ongelmia on aiheutunut sekä kuivuudesta että vehnän puintia hidastaneista sateista.

Savossa viljapellot ovat surullista katseltavaa. Paikalliset vaihtelut ovat kuitenkin suuria ja kesä vasta puolivälissä. Lopullinen sato ja sen laatu nähdään vasta, kun vilja on puitu.

Jos rehuviljan hinta nousee, se tietää kylmää kyytiä karjatiloille. Säilönurmen heikkoa laatua joudutaan ensi talvena paikkaamaan runsaasti ostorehuilla.

Tilastoista löytyy myös pieniä valopilkkuja. Valkuaispitoista hernettä kasvaa nyt eniten yli kahteen vuosikymmeneen ja härkäpapua enemmän kuin sataan vuoteen.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kilpailuttamisissa hinta ei voi olla ainoa valintaperuste

Lypsykoneessa

Rinneturmia ei voi mitenkään kokonaan estää

Voi tikkerperkele

Kristittyjen pitää sopia perheriitansa

Savolainen hulluus luo elämää

Ruokaturvallisuus säilyy vain jatkuvalla työllä

Anne Berner on keskustalle ongelma loppuun asti

Kaikki ympäristökäyttäytymisen lajit

Kansa kuului Talvivaarassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.