Kylmä on aiheuttanut pitkän piinan

Viikkoja jatkuneet tulipalopakkaset ovat aiheuttaneet ihmisille lukuisia vaaratilanteita. Myös merkittäviä omaisuusvahinkoja on sattunut. Osa vahingoista olisi voitu välttää, jos esimerkiksi tulen käsittely olisi ollut varovaisempaa.

Yksi kovan pakkasen aiheuttama riesa on putkien jäätyminen. Alan asennusmiehillä on ollut koko maassa kiirettä, kun vesi ei välttämättä kulje putkissa.

Jäätyminen voitaisiin estää muun muassa niin, että veden annetaan virrata hanoista vähäisessä määrin jopa vuorokauden ympäri. Siinä menee jonkin verran vettä hukkaan, mutta se on halvempaa kuin vesivahingon korjaaminen.

Asiantuntijat pelkäävät, että pahimman pakkasputken jälkeen jotkut omakotitaloasujat ryhtyvät lämmittämään putkiaan avotulella. Jos näin menetellään, tulipalon vaara on erittäin suuri.

Jäätyvät vesiputket ovat erityisesti pientaloasujien ja kesämökkiläisten ongelma. Putkien sulattamisessa tulisi aina kääntyä ammattilaisen apuun. Tietoa voi kysyä esimerkiksi palolaitoksilta.

Tulipalovaara vaanii myös asuintiloissa, joissa lämpöä pyritään saamaan takan tai puuhellan kautta. Tulisijojen ylikuumeneminen on vaarana. Kylmän takan lämmittäminen täytyy aloittaa aina varovasti.

Suurin vaara syntyy, jos tulisijoja ei pidetä silmällä. Monen tulipalon alkusyy on huolimattomuus, tietämättömyys tai välipitämättömyys.

Kylmä on hyydyttänyt myös kulkuneuvoja. Rautatieliikenne on ollut ajoittain vakavissa vaikeuksissa. Ennätyspakkaset ovat purreet erityisesti Pendolino-kalustoon. Junat ovat myöhästelleet myös kovan lumentulon vuoksi.

VR:n on varauduttava jatkossa kovaan talveen erilaisin eväin kuin kahtena viime talvena. Asiakkaiden piina on ollut liian kova tänä talvena.

Pakkastalvi on ollut työteliästä huoltoasemille, joiden työntekijät ovat käyneet hinaamassa kylmenneitä ajoneuvoja teiltä. Tämä talvi on opettanut, että esimerkiksi akun kunto on tarkistettava hyvissä ennen pakkaskautta. Moni autoilija on kokenut tässä mielessä ikäviä yllätyksiä.

Talvi on näyttänyt voimansa erityisesti eteläsuomalaisille. Esimerkiksi Helsingin kaupungin lumenpuhdistuskalusto on ollut ajoittain täysin riittämätön. Nyt kahden kovan talven jälkeen pääkaupunkiseudullakin panostettaneen uudenlaisen kaluston hankkimiseen.

Raju kylmyys voi olla hengenvaarallinen liikenteessä. Lyhyellekin automatkalle tulisi sen takia varata aina riittävän lämmin vaatetus, jos ajopeli hyytyy kesken matkanteon. Lasten ja vanhusten vaatetukseen tulisi kiinnittää erityistä huomiota.

Liikenteessä ongelmiin joutuneiden ihmisten auttaminen on näillä keleillä suoranainen kansalaisvelvollisuus. Ketään ei saa jättää heitteille.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.