Kylttimielivaltaa

Maantien varteen ei voi panna mitä vain kylttejä ilman ely-keskuksen lupaa.

Oikea ja hyvä periaate.

Koko Suomessa kaikista opastekylteistä päättää Pirkanmaan ely-keskus, mikä tähtää siihen, että kaikkia kylttien tarvitsijoita kohdeltaisiin tasapuolisesti.

Jo kuulostaa tehokkaalta ja järkevältä.

Vaan annapa valta virkamiehelle. Seurauksena on pilkunviilausta ja mielivaltaa.

Viisi vuotta sitten Juvalla TeaHouse Of Wehmais avasi Pieksämäentien varteen teehuoneen. Yritys on siitä lähtien hakenut lupaa opastekyltille viitostien varteen. Lupaa ei ole annettu useista yrityksistä huolimatta (Savon Sanomat 16.4.).

Matkan varrella lupa on evätty vedoten kävijämäärätiedon puuttumiseen ja siihen, että toiminnan ei ole todistettu olevan vakiintunutta. Kun yrityksellä oli sitten osoittaa, että kävijöitä on parikymmentätuhatta ja toiminta on jatkunut jo vuosia, lupa jäi silti saamatta.

Pirkanmaan ely-keskus on muun muassa todennut, että aukioloajat eivät ole palvelulle tyypilliset: pitäisi olla auki ympäri vuoden, joka päivä ja aamusta alkaen. Ei riittänyt lupaus, että teehuone on auki kesällä ja joulukuussa joka päivä ja muulloin neljänä päivänä viikossa.

Kun yrityksestä sitten tiedusteltiin, saisiko kyltin, jos aikataulut muutettaisiin vaatimusten mukaiseksi.

Arvaatte varmaan. Ei saisi. Syy: kyltti ei mahdu liittymän nykyisten kylttien sekaan. Liittymän kylteissä kerrotaan, missä ABC-asema on ja Shell.

Vieremäläinen Gasthaus Puomila on myös joutunut Pirkanmaan ely-keskuksen hampaisiin (Savon Sanomat 7.7.). Tuli vaatimus, että Puomilaan opastavat kyltit on vaihdettava, koska yritys ei täytä hotellimerkinnän vaatimuksia. Veitsi ja haarukka pitää myös poistaa, vaati ely-keskus.

Vieremäläisyrittäjille on paljastunut, että he kärsivät koko Euroopan laajuisesta palveluopasteiden yhtenäistämisoperaatiosta, joka ei tosin perustu mihinkään lakiin. Viranomainen vain määrää. Kustannuksia määräyksistä seuraa helposti tuhansia euroja, yrittäjälle.

Gasthaus Puomila muuttuisi kylttien perusteella hotellista retkeilymajaksi, vaikka yrityksen toiminnassa ei ole tapahtunut vastaavaa muutosta. Valitukset hallinto-oikeuteen ovat onneksi tehonneet ja ely-keskus on joutunut aina muuttamaan päätöstään.

Tosin aluksi vaadittu kylttien vähentäminen seitsemästä yhteen on vaihtunut pakkoon asentaa 12 kylttiä. Ja yrittäjä maksaa á tuhat euroa – jos valitus hallinto-oikeudessa ei nyt mene läpi.

Tapauksia on eri puolilla Suomea valtavasti. Kuopion eteläpuolella Matkuksen kauppakeskus ja Ikea eivät ole saaneet kunnon opasteita. Niinpä etenkin kesäaikana käy usein niin, että joku etelästä tuleva autoilija jarruttaa huomattuaan Ikean kyltin – juuri rampin kohdalla eli aivan liian myöhään. Vaaratilanteita on jo syntynyt, toivottavasti peräänajoja ei satu.

Ulkopuolisia byrokraattien pyöritykset saattavat jopa naurattaa, mutta yrittäjiä ei taatusti naurata. Kyltit ovat tärkeitä etenkin maaseudulla, missä poikkeamiset isolta tieltä tehdään nimenomaan kylttien perusteella. Jos turisti etsii majoituspaikkaa, jossa voi myös ruokailla, ei hän varmasti poikkea pääreitiltään retkeilymaja-kyltin perusteella.

Pirkanmaan ely-keskuksen toiminta saattaisi järkevöityä, jos virkamiehet ottaisivat ohjenuorakseen asiakaslähtöisyyden ja yrittäisivät ymmärtää, miksi ihmiset ajavat autoilla. Eivät pelkästään mennäkseen huoltoasemalle tai syömään, vaan myös ostoksille, yöpymään ja nähtävyyksiä katsomaan.

Virkamiesten olisi lisäksi viisasta huomata, että kylttejä anovat yrittäjätkin ovat heidän asiakkaitaan, eivätkä hallintoalamaisia. Pienenä vinkkinä vielä: perimmältään juuri yrittäjät maksavat Pirkanmaankin ely-keskuksen työntekijöiden palkat.

Yrittäjäpari taistelee opasteista kolmannen kerran

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tuleeko meistä ikinä aikuisia?

Kirje pysäyttää kiireessä

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Fiksut ruokakaupat auttavat asiakasta

Perusteita olisi pienentää Finnpulpia

Viisigee shakkinappulana

Työstä palautumiseen tarvitaan myös lepopäiviä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.