Kypärätön on aivoton

Aurinko paistaa, lämpötila nousee ja tiet ovat kuivia. Tämä tarkoittaa sitä, että pyöräilijöiden määrä liikenteessä kasvaa räjähdysmäisesti. Ikävä kyllä, samaa tahtia lisääntyvät myös onnettomuudet, joissa on mukana pyöräilijä.

Pyöräilijät voivat itse vähentää oma onnettomuusriskiään. Yksi hyvä ja erittäin suositeltava tapa on, että pyöräilijät ennen liikenteeseen lähtöä opettelevat liikennesäännöt. Aivan liian usein huomaa, että säännöt ovat hakusessa tai niitä ei ainakaan noudateta.

Yksisuuntaista katua muuta liikennettä vastaan pyöräilevät uhmaavat henkeään. Jalkakäytävillä pyöräilevät eivät yleensä ole hengenvaarassa, mutta aiheuttavat siitä huolimatta ongelmia ja ainakin mustelmia itselleen ja jalankulkijoille.

Liikenteessä ei aina ole turvassa, vaikka hallitsisikin liikennesäännöt ja vaikka noudattaisi niitä tunnontarkasti. Onnettomuuksia aiheuttavat myös muut. Siksi on viisasta suojautua.

Laki määrää, että polkupyöräilijän ja polkupyörän matkustajan on ajon aikana käytettävä asianmukaista suojakypärää. Laki toimii yhtä hyvin kuin entiset vaalirahasäädökset: sitä ei noudateta, koska rikkomisesta ei ole määrätty rangaistusta.

Tutkimusten mukaan pyöräilykypärän käyttö vähentää onnettomuuksiin joutuneiden kuolemanriskiä 73 prosenttia ja aivovammariskiä lähes 90 prosenttia. Vuonna 2009 onnettomuuksissa kuolleista 23 pyöräilijästä 18:lla ei ollut kypärää. Vakuutusyhtiöiden liikenneturvallisuustoimikunnan arvion mukaan puolet menehtyneistä olisi säästänyt henkensä, jos heillä olisi ollut päässään kypärä.

Tilastot ja tutkimukset ovat lahjomattomia. Niiden perusteella voi kiteyttää: ilman kypärää pyöräilevä on aivoton.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Itsenäisyys-hankkeen karu jälkinäytös

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.