Kyselyt sotkevat turhaan koko maan asiat paikallisiin

Kuntavaalitaistelun loppusuoran auettua vaikuttaa yhä enemmän siltä, että puoluekentällä ei ole enää yhtä itsestään selvää ykköstä, vaan kolme suurinta puoluetta kamppailee tasaväkisesti mielipidetiedustelujen kärkipaikasta. Ylen kannatusmittaus kertoi torstaina, että kolmikon kannatukset ovat puolen prosenttiyksikön sisällä 18,5 prosentin molemmin puolin.

Perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin keksimä SDP:n, keskustan ja kokoomuksen yhteisnimitys vanhat puolueet sopii tilanteeseen, sillä niin vahvalta vanhojen puolueiden gallup-kärki vaikuttaa. Vihreät on neljäntenä, mitä voi tietysti pitää vanhoihin aikoihin verrattuna muutoksena, mutta sekään ei yllä alle 13 prosentin kannatuksellaan suurten joukkoon, vaikka kyselyn 2,5 prosenttiyksikön virhemarginaalilla miten spekuloisi.

Asetelma on kiinnostava. Ensinnäkin se riipii perussuomalaisilta intoa keikuttaa hallitusvenettä. Alle 10 prosentin kannatuksella ja mittauksen viidenneksi suurimman asemasta on viisaampaa pitää suu soukalla kuin irvailla esimerkiksi takiaispuolueista. Vaalit ovat kylläkin vielä käymättä ja perussuomalaiset saattavat yllättää. Ehdokasasettelun vaikeudet eivät puhu yllätyksen puolesta. Vaisun vaalituloksen veikkailuun yllyttää se, että puheenjohtajakamppailusta ei ole irronnut kähinää, joka olisi tuonut puolueelle julkisuutta tavanomaista enempää.

Sosiaalidemokraateille kyselyn tulos on harmillinen. Se osoittaa, ettei puheenjohtaja Antti Rinne edelleenkään vakuuta. Hän ei ole osannut kyllin hyvin kertoa, mitä SDP tekisi toisin tai paremmin. Puoluesihteeri Antton Rönnholm on ollut vaisu, mikä on ymmärrettävää, sillä hänellä lienee omassakin tehtävässä opettelemista. Niinpä kyselyn asetelma on omiaan vahvistamaan hallitusvastuuta kantavan puoluekolmikon yhtenäisyyttä myös kuntavaalien jälkeen. Ennenaikaisiin eduskuntavaaleihin ei ole hinkua.

Niin mielenkiintoista kuin valtakunnallisen poliittisen tilanteen puntarointi voikin olla, mitä luultavimmin sunnuntaina uurnilla käy tai jättää käymättä hämmentynyt äänestäjien joukko. Siinä mielessä viime viikot ovat olleet ikävää aikaa. Sosiaali- ja tervey-denhuollon uudistukseen liittyvä valinnanvapaus on noussut eräänlaiseksi vaaliteemaksi, vaikka asialla on lopulta varsin vähän tekemistä sunnuntaisten kuntavaalien kanssa.

Kuntavaaleilla on yleispoliittista merkitystä sitä enemmän mitä media ja johtavat poliitikot sille sitä rakentavat. Puoluejohtajat ja ministerit ovat sovitelleet ja sovittelevat viimeiseen asti sanojaan sen mukaan, minkä arvelevat eniten lisäävän kannatusta.

On hyvä pohtia, palveleeko se paikallisdemokratian toteutumista parhaalla mahdollisella tavalla. On tosin luultavaa, että äänestäjät ovat ihan itse oivaltaneet, että kuntavaaleissa äänestetään valtuustoihin ihmisiä, jotka päättävät kuntalaisten arkeen välittömästi vaikuttavista asioista eivätkä esimerkiksi soten valinnanvapauden eri muodoista.