Kyvylle olisi kyyti

Savo-Karjala. Kaakkois-Suomi.

Vaalipiirien nimistä päätellen alueet ovat kaukana toisistaan. Nimet hämäävät. Raja kulkee Etelä- ja Pohjois-Savon välissä.

Jo etukäteen muutos närästi.

Närästys näkyi eduskunnassa viime vuoden maaliskuussa, kun laki tuli hyväksytyksi äänin 83–63. Moni hallituspuolueen itäsuomalainen kansanedustaja osoitti mieltään olemalla poissa tuosta istunnosta. Varkautelainen Kari Rajamäki (sd.) protestoi istumalla omalla paikallaan ja kirjautumalla poissaolevaksi.

Nyt vaikuttaa voimakkaasti siltä, että protestiin oli todella aihetta. Keski-Savoon näyttää syntyvän puoluerajat ylittävä edustuksellinen tyhjiö. Alue menettää mitä todennäköisimmin kummankin kansanedustajansa.

Koko Etelä-Savon pohjoinen maaseutualue, Pieksämäki ja Varkaus joutuvat etsimään omaa edustajaa kissojen ja koirien kanssa. Tällä hetkellä erityisesti Keski-Savon asioita ajavat joroislainen Katri Komi (kesk.) ja Rajamäki. Kumpaakaan ei nähdä uudessa eduskunnassa.

Kansanedustaja Rajamäki, 65, ilmoitti tammikuussa, ettei asetu enää ehdolle. Hän on edustanut keskisavolaista kansaa jo vuodesta 1983. Yhdeksät eduskuntavaalit käyneellä miehellä ei ole itsestään selvää seuraajaehdokasta. Rajamäen äänisaalis on ollut yksin Varkaudessa noin 3000.

Vaalipiirirajan eteläpuolella pohjoisimmat kovat demarinimet asuvat Mikkelissä ja Savonlinnassa.

Savo-Karjalan sosiaalidemokraatit asettavat ehdolle yksitoista henkilöä. Joukossa ovat leppävirtalainen Mia Hahtala ja varkautelainen Timo Suhonen, jotka kumpikin olivat ehdolla viime vaaleissa. Hahtala sai 753 ääntä ja Suhonen 718 ääntä.

Paperimies Suhonen on perinteisiä ay-ihmisiä ja supliikimies. Jos ay-demarit olisivat voimissaan, hänen valinnastaan joku saattaisi tohtia lyödä vetoa.

Leppävirtalaisen terveystieteen maisterin Hahtalan vahvuus on Varkauden tuntemuksen ohella kokemus maakuntahallinnosta. Ei ole merkityksetöntä sekään, että hän on varkautelaisen demarivaikuttajan Allan Hahtalan tytär. Vuoden 2007 vaaleissa hänen äänisaaliinsa oli 2224, ja 2011 vaaleissa 2399 ääntä. Paljon pitäisi tulla lisä-ääniä, jotta kolmas kerta sanoisi toden.

Keskustan suunnalla tilanne on vähän samankaltainen. Vaikuttaa selvältä, että leppävirtalainen Aino Kanniainen asettuu ehdolle. Silloin on jokseenkin selvää, että Varkaudesta ei keskustalaista ehdokasta listalle nouse varsinkin kun europarlamentin jättävä Riikka Pakarinen (kesk.) asettuu ehdolle Uudeltamaalta.

Kaakkois-Suomen vaalipiirin pohjoisrajalla ei puolestaan ole tiedossa seuraajaa 16 vuotta eduskunnassa istuneelle Komille. Pieksämäelläkään ei ole kovaa ehdokasta.

Nimimiehiä ja -naisia ei ole millään puolueella. Perussuomalaisilla on sama tuska kuin muillakin.

Kokoomuksen viime vaalien varkautelaisnimi oli Jyrki Haapala. Nyt hän asuu Kuopiossa ja on jättänyt puoluepolitiikan.

Vasemmistoliiton Matti Semi on yrittänyt kolmesti eduskuntaan.

Ei ihme, että kristillisten listoilta eduskuntaan 1999 noussut parkanolainen Kari Kärkkäinen (kesk.) pohtii tosissaan ehdokkuutta Pohjois-Savosta.

Onko sillä väliä, missä ehdokkaan kotipaikka on? On sillä–ainakin vähän. Sitä kuusta kuuleminen jonka juurella asunto.

Keskisavolaiselle kyvylle olisi paljon töitä. Teollisuuden rakennemuutoksen keskellä kärvistelevä Varkauden seutu tarvitsee puolestapuhujaa Helsinkiin. Reittilentoliikenne kaipaa tukea. Alueen ihmiset toivovat myös, että joku edistäisi esimerkiksi valtatie 23:n remonttia.

Menestystä kaikille kyvynetsijöille.