Lääkäreillä pitää olla velvoitteet julkiselle puolelle

Uutinen ei ole, että yksityinen sektori houkuttelee lääkäreitä kuin kärpäspaperi verrattuna julkiseen puoleen. Varsinkin pienten kuntien terveyskeskukset potevat kroonista lääkäripulaa (SS 15.7.).

Lääkäriliitto on jarrutellut lääkärikoulutuksen lisäämistä. Koulutuksen lisääminen tarkoittaisi, että lääkäreitä tulisi työmarkkinoille enemmän helpottamaan työvoimapulaa. Samalla lääkäreiden ansiotaso mahdollisesti joustaisi alaspäin. Puhdasta lääkärien edunvalvontaa siis.

Lääkäriliitto perustelee kantaansa tällä kertaa niin, että ammattikunnan määrä alkaa kasvamaan kolmen vuoden kuluttua 400 lääkärillä vuodessa. Perustelun taustalla on näkemys lääkäreiden eläköitymisestä ja ulkomailla opiskelevien suomalaisten lääkäriopiskelijoiden valmistumisesta.

Trendi voi olla Lääkäriliiton ennusteen mukainen, mutta kuinka hyvin se ennustaa tulevaa. Lääkärit jatkavat työskentelyä yleisesti eläkeiässä, ja kuka sanoo, kuinka suuri määrä ulkomailla opiskelevista palaa Suomeen.

Lääkäriliiton mukaan yksityissektori houkuttelee lääkäreitä parempien työolojen takia. Terveyskeskusten työoloissa on epäilemättä parannettavaa, mutta työoloihin kuuluu myös palkkaus.

Yhteiskunta kouluttaa lääkärit vaativaan ammattiinsa. Lääkäreiltä on voitava velvoittaa, että he työskentelevät urallaan perustyössä julkisella sektorilla.

Vaihtoehto on myös lisätä lääkärikoulutusta niin, että työvoiman tarjonta vastaa työmarkkinoiden kysyntää. Perusteluksi ei kelpaa, että lääkärikoulutuksen lisääminen johtaisi aikanaan lääkärien pätevyyden heikentymiseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tolkun ihmisen kunnianpalautus

Itä-Suomen yliopisto vasta teroittamassa kynsiään

Kouluverkkoselvityksen alkulämmöt

Elämme nyt historiallista urheiluvuotta

Kevään työmarkkinoilla on luvassa rajua vääntöä

Lähimpinä taivasta ovat pää ja toivo

Osassa Suomea talvi uhkaa jäädä väliin

Hallitus pelaa jälleen nimitysrulettia

Maaseudun arvottomat talot?

Oppilaiden oikeusturvaa oli korkea aika kohentaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.