Lääkäri-helikoptereiden tarve kasvaa

Ensihoitolääkärien arvioiden mukaan 205 ihmisen henki pelastui viime vuonna Suomessa lääkärihelikopterien ansiosta (SS 31.1.). Lukumäärä on noin kaksinkertaistunut viidessä vuodessa. Kasvu kertoo autettavien määrän lisääntymisestä ja siitä, että apu löytää entistä tehokkaammin perille.

Yksi viidestä Suomessa toimivasta lääkärihelikopterista lähtee liikkeelle Kuopion lentoasemalta Siilinjärveltä. Kopterin avulla ensihoitolääkäri kohtasi potilaan Itä-Suomessa viime vuonna 574 tapauksessa. Itä-Suomen hälytysmäärät ovat pysyneet jokseenkin ennallaan sen jälkeen, kun kopteri muutti Joroisista Kuopioon tammikuussa 2014. Samaan aikaan otettiin käyttöön kopterien käyttöä optimoivat hälytysohjeet, jotka muualla Suomessa omaksuttiin myöhemmin.

Lääkärihelikopterien rahoitus siirtyi tukiyhdistys Ilmarin tuki ry:ltä valtiolle vuonna 2012. Tällä haavaa lennoista vastaa viiden yliopistollisen sairaanhoitopiirin yhdessä omistama Finnhems.

Kopterien käyttöä ensihoidossa on koko toiminnan historian ajan kritisoitu sen kalleudesta. Pelastettujen määrää on suhteutettu kymmenien miljoonien eurojen kuluihin. Vastaavilla summilla palkattaisiin enemmän lääkäreitä liikkumaan ambulansseilla.

Terveydenhoidon kustannusten kasvu pakottaa priorisoimaan. Erikoissairaanhoidon tai perusterveydenhoidon kustannuksia ei kuitenkaan pidä suoraan rinnastaa kiireelliseen ensihoitoon. Alueellinen tasa-arvo ja yhtäläinen oikeus saada apua ovat elintärkeitä.

Pitkien etäisyyksien maassa koptereille on tarvetta. Hoidon tehokkuuden kasvu vahvistaa, että kopterit kannattaa pitää ilmassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Rajat ovat ylittyneet

Vanha auto on tarkan talouden perusta

Perämeren lohia tappava outo tauti huolestuttaa

Turvakudelmaa on joskus vaikea hahmottaa

Sitä saa, mitä tilaa

Savolaista small talkia

Lihan alkuperämaatietoa ei oikeasti tarvitse aina kertoa

Talouskehitystä on seurattava herkeämättä

Kuningas kävi vaatimattomassa studiossa, eikä musiikki ollut enää entisellään – silti Wiskari möyrii matona korvassa

Puoli Suomea liikkeellä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.