Lääkärien koulutusta kannatti lisätä

Viime viikon parhaita uutisia oli tieto, että vuosia jatkunut lääkärivaje on vihdoin alkanut helpottaa koko maassa (SS 3.2.). Lääkäriliiton tuoreen selvityksen mukaan täyttämättä on vain 3,5 prosenttia viroista, mikä on alhaisin suhdeluku kahteen vuosikymmeneen.

Selitys parantuneelle tilanteelle on yksinkertainen: lääkärien koulutusmääriä on lisätty. Suomeen valmistuu vuosittain noin 600 lääkäriä. Satoja suomalaisia opiskelee alalle ulkomailla, mikä lisää tarjontaa entisestään. Työvoiman entistä sujuvamman liikkuvuuden ansiosta myös ulkomaalaiset täyttävät virkoja Suomen terveyskeskuksissa.

Pohjois-Savon perusterveydenhuollossa virantäyttöaste vastaa pääosin koko valtakunnan hyviä lukemia. Keikkalääkäreille on tarvetta harvoin jos ollenkaan. Pysyvät virat terveydenhoidossa parantavat hoidon laatua ja hoitoketjun jatkuvuutta samalla, kun kustannukset pysyvät kurissa.

Lääkärien oikea koulutusmäärä on terveydenhoidon ikuisuuskysymys. Lääkäriliiton varatoiminnanjohtajan Hannu Halilan mukaan alle viiden prosentin vajetta ei kansainvälisesti pidetä minään. Lääkärikunnan kuten minkä tahansa ammattikunnan kannalta lievä työvoimapula on parempi kuin niukkuus töistä.

Yhteiskunnan näkökulmasta ei ole pahitteeksi, jos lääkärit joutuvat myös kilpailemaan työpaikoista. On kuitenkin tärkeää huolehtia, ettei heitä kouluteta kalliilla työttömiksi.

Myös korkeakoulutettujen aivovuotoa on pyrittävä ehkäisemään. Juuri tällä hetkellä lääkärien tarjonta ja kysyntä näyttävät olevan tasapainossa, joten koulutusmäärät ovat lähellä optimaalista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hyvä elämä, armelias kuolema, mielellään ei jäisen vuoren huipulla

Venäjän urheilu ei pääse irti suhmuroinnista

Hallituksen on tärkeintä ryhtyä nyt oikeisiin töihin

Liikenteen isot ilmastopäätökset

Halpa pesukone ei ollutkaan halpa

Yksilökeskeisyys luomyös yksinäisyyttä

Aika ei ollutvielä kypsä hyönteisruualle

Mitä olikaan musta hiili?

Maanantaina on hyvät mahdollisuudet tuhlata veronkorotukset

Työehtojen sovittelu on entistä vaikeampaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.