Lääkärien koulutusta kannatti lisätä

Viime viikon parhaita uutisia oli tieto, että vuosia jatkunut lääkärivaje on vihdoin alkanut helpottaa koko maassa (SS 3.2.). Lääkäriliiton tuoreen selvityksen mukaan täyttämättä on vain 3,5 prosenttia viroista, mikä on alhaisin suhdeluku kahteen vuosikymmeneen.

Selitys parantuneelle tilanteelle on yksinkertainen: lääkärien koulutusmääriä on lisätty. Suomeen valmistuu vuosittain noin 600 lääkäriä. Satoja suomalaisia opiskelee alalle ulkomailla, mikä lisää tarjontaa entisestään. Työvoiman entistä sujuvamman liikkuvuuden ansiosta myös ulkomaalaiset täyttävät virkoja Suomen terveyskeskuksissa.

Pohjois-Savon perusterveydenhuollossa virantäyttöaste vastaa pääosin koko valtakunnan hyviä lukemia. Keikkalääkäreille on tarvetta harvoin jos ollenkaan. Pysyvät virat terveydenhoidossa parantavat hoidon laatua ja hoitoketjun jatkuvuutta samalla, kun kustannukset pysyvät kurissa.

Lääkärien oikea koulutusmäärä on terveydenhoidon ikuisuuskysymys. Lääkäriliiton varatoiminnanjohtajan Hannu Halilan mukaan alle viiden prosentin vajetta ei kansainvälisesti pidetä minään. Lääkärikunnan kuten minkä tahansa ammattikunnan kannalta lievä työvoimapula on parempi kuin niukkuus töistä.

Yhteiskunnan näkökulmasta ei ole pahitteeksi, jos lääkärit joutuvat myös kilpailemaan työpaikoista. On kuitenkin tärkeää huolehtia, ettei heitä kouluteta kalliilla työttömiksi.

Myös korkeakoulutettujen aivovuotoa on pyrittävä ehkäisemään. Juuri tällä hetkellä lääkärien tarjonta ja kysyntä näyttävät olevan tasapainossa, joten koulutusmäärät ovat lähellä optimaalista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Rajat ovat ylittyneet

Vanha auto on tarkan talouden perusta

Perämeren lohia tappava outo tauti huolestuttaa

Turvakudelmaa on joskus vaikea hahmottaa

Sitä saa, mitä tilaa

Savolaista small talkia

Talouskehitystä on seurattava herkeämättä

Lihan alkuperämaatietoa ei oikeasti tarvitse aina kertoa

Kuningas kävi vaatimattomassa studiossa, eikä musiikki ollut enää entisellään – silti Wiskari möyrii matona korvassa

Puoli Suomea liikkeellä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.