Lääkärin osa ei helppo

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean mukaan iäkkäät ihmiset syövät paljon lääkkeitä, joista voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Fimea toivookin harkintaa iäkkäiden lääkitsemiseen. Se julkaisi maanantaina 350 lääkkeen tietokannan, jossa ovat yli 75-vuotiaiden tavallisimmat lääkkeet. Tietokanta on tarkoitettu terveydenhuollon ammattilaisten apuvälineeksi.

Jo vuosia on on ollut viitteitä siitä, että iäkkäiden lääkityksessä on puutteita tai suoranaisia virhearvioita. Ongelmana ovat myös haittavaikutukset. Fimean mukaan lääkkeiden haittavaikutuksiin kuolee Suomessa useita kymmeniä eri ikäisiä ihmisiä vuodessa. Haittavaikutusrekisteriin kirjattiin viime vuonna lähes 1 500 ilmoitusta, jotka koskivat 350:tä eri lääkettä. Ilmoitusten määrä on kaksinkertaistunut 2000-luvulla.

Haittojen esiintymismahdollisuus kasvaa, jos potilaalla on monenlaisia vaivoja ja niihin määrättyjä lääkkeitä. On mahdollista, että yksi lääke voi viedä toiselta lääkkeeltä tehon. Temppelinharjalla on lääkäri, jonka pitäisi asiantuntijana nähdä kokonaisuus. Lääkärinkään osa ei ole helppo, jos potilas esimerkiksi salaa toisen lääkärin määräämän lääkityksen.

Ongelmana on usein lääkeriippuvuus. Jos lääkkeiden käyttö on pitkäaikaista, on mahdollista, että niiltä menee teho.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.