Lääkärin osa ei helppo

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean mukaan iäkkäät ihmiset syövät paljon lääkkeitä, joista voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Fimea toivookin harkintaa iäkkäiden lääkitsemiseen. Se julkaisi maanantaina 350 lääkkeen tietokannan, jossa ovat yli 75-vuotiaiden tavallisimmat lääkkeet. Tietokanta on tarkoitettu terveydenhuollon ammattilaisten apuvälineeksi.

Jo vuosia on on ollut viitteitä siitä, että iäkkäiden lääkityksessä on puutteita tai suoranaisia virhearvioita. Ongelmana ovat myös haittavaikutukset. Fimean mukaan lääkkeiden haittavaikutuksiin kuolee Suomessa useita kymmeniä eri ikäisiä ihmisiä vuodessa. Haittavaikutusrekisteriin kirjattiin viime vuonna lähes 1 500 ilmoitusta, jotka koskivat 350:tä eri lääkettä. Ilmoitusten määrä on kaksinkertaistunut 2000-luvulla.

Haittojen esiintymismahdollisuus kasvaa, jos potilaalla on monenlaisia vaivoja ja niihin määrättyjä lääkkeitä. On mahdollista, että yksi lääke voi viedä toiselta lääkkeeltä tehon. Temppelinharjalla on lääkäri, jonka pitäisi asiantuntijana nähdä kokonaisuus. Lääkärinkään osa ei ole helppo, jos potilas esimerkiksi salaa toisen lääkärin määräämän lääkityksen.

Ongelmana on usein lääkeriippuvuus. Jos lääkkeiden käyttö on pitkäaikaista, on mahdollista, että niiltä menee teho.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.