Lääkealan keskus sijoitetaan Kuopioon

Viimeistään lauantaina loppuivat viimeisetkin epäilyt siitä, että perusteilla olevaa uutta lääkealan keskusta ei sijoitettaisikaan Kuopioon. Asiaan ottivat kantaa sekä pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) että varapääministeri, valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.).

Vanhanen vastasi Helsingin Sanomissa julkaistussa kirjoituksessaan lehden pääkirjoitukseen (7.1.), jossa lääkealan keskuksen alueellistamisratkaisua moitittiin heikosti valmistelluksi. Pääministeri totesi yksikantaan, että asiaa valmistellut sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä (kesk.) on noudattanut alueellistamista koskevaa lakia ja hallitusohjelmaa.

Valmistelu on lisäksi edennyt hallituksen sisällä yksimielisesti. Alueellistamisen painopiste on kuluvalla hallituskaudella Itä- ja Pohjois-Suomessa, mikä on perusteltua. Aikaisemmin tehdyt alueellistamispäätökset ovat vieneet valtion keskushallinnon toimintoja pääkaupunkiseudulta lähinnä Etelä- ja Länsi-Suomeen.

Kyse ei kuitenkaan ole pelkästään siitä, että nyt virastoja ja laitoksia pitäisi mihin hintaan tahansa saada myös Itä- ja Pohjois-Suomeen. Ratkaisuissa on aina otettava huomioon myös uuden laitoksen toimintaedellytykset. Sijoituspaikkakunnalta on löydyttävä kyseisen alan osaamista ja "osaamiskeskittymiä", kuten pääministeri kirjoituksessaan toteaa.

Uusi lääkealan keskus sopiikin loistavasti Kuopioon. Kuopion yliopistossa on maan suurin lääketieteellinen tiedekunta ja lisäksi farmaseuttinen tiedekunta, jossa itse asiassa on opiskellut suuri osa nykyisen Helsingissä toimivan Lääkelaitoksen työntekijöistä. Ammattitaitoisia työntekijöitä Kuopioon ei ole vaikea löytää, vaikka nykyisen henkilöstön enemmistö ei haluaisikaan muuttaa Pohjois-Savoon.

Kuopion yliopiston tieteellinen taso on myös kansainvälisesti korkea. Kuopiosta löytyy tutkijoita, jotka ovat oman alansa ehdotonta kansainvälistä huippua. Pääministeri Vanhanen mainitsee äsken palkitut professorit Hilkka Soinisen ja Seppo Ylä-Herttualan. Heistä jälkimmäinen sai arvostetun Äyräpää-palkinnon, joka pari vuotta sitten tuli myös Kuopioon professori Markku Laaksolle.

Nykyisen Lääkelaitoksen henkilöstö on ymmärrettävästi huolissaan työpaikkojensa siirtämisestä pois Helsingistä. He ovat vedonneet muun muassa valtiovarainministeri Kataiseen, joka Savon Sanomien haastattelussa kuitenkin toteaa, että turhaan. Ratkaisut on asiallisesti jo tehty, vaikka ministeri Hyssälän puumerkki päätökseen vielä onkin muodollisesti vetäisemättä.

Me toivotamme lääkealan keskuksen osaajat lämpimästi tervetulleiksi Kuopioon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.