Lääkealan keskus sijoitetaan Kuopioon

Viimeistään lauantaina loppuivat viimeisetkin epäilyt siitä, että perusteilla olevaa uutta lääkealan keskusta ei sijoitettaisikaan Kuopioon. Asiaan ottivat kantaa sekä pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) että varapääministeri, valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.).

Vanhanen vastasi Helsingin Sanomissa julkaistussa kirjoituksessaan lehden pääkirjoitukseen (7.1.), jossa lääkealan keskuksen alueellistamisratkaisua moitittiin heikosti valmistelluksi. Pääministeri totesi yksikantaan, että asiaa valmistellut sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä (kesk.) on noudattanut alueellistamista koskevaa lakia ja hallitusohjelmaa.

Valmistelu on lisäksi edennyt hallituksen sisällä yksimielisesti. Alueellistamisen painopiste on kuluvalla hallituskaudella Itä- ja Pohjois-Suomessa, mikä on perusteltua. Aikaisemmin tehdyt alueellistamispäätökset ovat vieneet valtion keskushallinnon toimintoja pääkaupunkiseudulta lähinnä Etelä- ja Länsi-Suomeen.

Kyse ei kuitenkaan ole pelkästään siitä, että nyt virastoja ja laitoksia pitäisi mihin hintaan tahansa saada myös Itä- ja Pohjois-Suomeen. Ratkaisuissa on aina otettava huomioon myös uuden laitoksen toimintaedellytykset. Sijoituspaikkakunnalta on löydyttävä kyseisen alan osaamista ja "osaamiskeskittymiä", kuten pääministeri kirjoituksessaan toteaa.

Uusi lääkealan keskus sopiikin loistavasti Kuopioon. Kuopion yliopistossa on maan suurin lääketieteellinen tiedekunta ja lisäksi farmaseuttinen tiedekunta, jossa itse asiassa on opiskellut suuri osa nykyisen Helsingissä toimivan Lääkelaitoksen työntekijöistä. Ammattitaitoisia työntekijöitä Kuopioon ei ole vaikea löytää, vaikka nykyisen henkilöstön enemmistö ei haluaisikaan muuttaa Pohjois-Savoon.

Kuopion yliopiston tieteellinen taso on myös kansainvälisesti korkea. Kuopiosta löytyy tutkijoita, jotka ovat oman alansa ehdotonta kansainvälistä huippua. Pääministeri Vanhanen mainitsee äsken palkitut professorit Hilkka Soinisen ja Seppo Ylä-Herttualan. Heistä jälkimmäinen sai arvostetun Äyräpää-palkinnon, joka pari vuotta sitten tuli myös Kuopioon professori Markku Laaksolle.

Nykyisen Lääkelaitoksen henkilöstö on ymmärrettävästi huolissaan työpaikkojensa siirtämisestä pois Helsingistä. He ovat vedonneet muun muassa valtiovarainministeri Kataiseen, joka Savon Sanomien haastattelussa kuitenkin toteaa, että turhaan. Ratkaisut on asiallisesti jo tehty, vaikka ministeri Hyssälän puumerkki päätökseen vielä onkin muodollisesti vetäisemättä.

Me toivotamme lääkealan keskuksen osaajat lämpimästi tervetulleiksi Kuopioon.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Ilmasto pysyy mielessä – Kunnatkaan eivät seuraa toimettomina sivusta

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Yliopistojen todistusvalinta johtaa uusiin ongelmiin

Kannattaako metsien jatkuva kasvatus?

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.