Lääkevirastosta ei jäänyt jossiteltavaa

Helsinki jäi odotetusti häntäpään sijoille äänestyksessä EU:n lääkeviraston EMA:n uudesta kotikaupungista, jonka Amsterdam voitti lopulta arvalla. 16 kaupungin kilpailussa vain Wien, Bonn, Lille ja Sofia saivat pääkaupunkiamme vähemmän pisteitä.

Kun kukin jäsenmaa sai kannattaa kolmea suosikkiaan pisteillä kolmesta yhteen, Helsingin saldoksi jäi kokonaista viisi. Kolme niistä tuli omalta eurooppaministeriltä Sampo Terholta (sin.). Äänestyssalaisuuden johdosta ei tiedetä, mistä jäännöskannatus tuli. Selvää on, ettei Helsinki noussut korkealle edes lähimpien naapurien listoilla.

Helsinki lähti kisaan takamatkalta, jota osaltaan pitkitti kiista lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean sijaintipaikasta. Poliittisen jahkailun malliesimerkkinä Fimea-vyyhti ei parantanut suomalaisten asemia, mutta olisi kaukaa haettua selittää laihaa tulosta yksin sillä.

EMA-haku osoitti, että Helsinki ja Suomi näyttävät pieniltä ja syrjäisiltä Euroopan metropoleista katsottuna. Sisäisen selvityksen mukaan EMA:n työntekijöistä yli 70 prosenttia olisi harkinnut eroa, jos virasto olisi siirretty Helsinkiin. Lontoossa asuvien näkökulmasta Suomi tuntui yhtä houkuttelevalta kuin itäisen Euroopan maat.

EMA:n työntekijöiden muuttonihkeydessä oli yhtäläisyyksiä helsinkiläisten asenteeseen Kuopiossa sijaitsevaa Fimeaa kohtaan. Tämä ei silti ratkaissut valintaa jäsenmaiden kesken. Äänestystapa vaikutti siihen, että prosessista tuli poliittinen ja lobbaukselle altis. Suomelle valitettava tulos ei jättänyt selittelyille sijaa, kun EMA-kisassa jyräsivät Amsterdam ja Milano ja pankkivirasto EBA päätyi Pariisiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kyllä kansa sittenkin tietää enemmän kuin olisi kohuista luullut

Kuopio taiteilee toivon ja arkitodellisuuden rajalla

Monipaikkaista hallintoa hyvä selvittää

Maailmanlopun meininki

Kuopio irtisanoo henkilöstöään – vanhustenhoitoa uhkaa työvoimapula

Vasemmistoliitto iskee nyt perussuomalaisten kylkeen

Tieteenvastustus ei kasvakaan

Kova leipä, pehmeä markkinointi

Suomi mukaan maailman jalkapalloperheeseen

Kanttila ei tule kuntoon hurskastelulla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.