Lääkkeiden saatavuushäiriöt ovat iso uhka

Lääkkeiden saatavuushäiriöt ovat lisääntyneet tällä vuosikymmenellä huolestuttavan paljon. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean tilasto paljastaa, että se kirjasi vuonna 2010 myyntiluvan haltijoilta vain 67 lääkkeen saatavuushäiriötä, mutta viime vuonna luku oli yli 1 200 (Mediuutiset 8.2.).

Fimean ilmoituksen mukaan saatavuushäiriöilmoitukset ovat lisääntyneet toimitus- häiriöi­den takia. Tarkempaa tietoa häiriöiden syistä virasto ei kerro.

Viime elokuussa Itä-Suomen yliopistossa tarkastetun Kati Sarnolan väitöstutkimuksen mukaan lääkkeiden saatavuusongelmia on 80 prosentilla apteekeista jokseenkin päivittäin. Asiakkaille saatavuushäiriöistä seuraa epämukavuutta ja apteekeille vaikeuksia varastonhallinnassa. Ongelmat ovat toki todellisia, mutta pieniä sen uhan rinnalla, että koko lääkehuolto kriisiytyy ja pahimmillaan potilasturvallisuus vaarantuu.

Suomen lääkemarkkina on pieni, vain noin 0,3 prosenttia maailman lääkemarkkinoista. Lisäksi Suomessä apteekkitoiminta on hyvin tarkasti säänneltyä, minkä ansiosta lääkekauppa on turvallista ja lääkehoidot varsin edullisia. Kääntöpuolena järjestelmässä on Suomen lääkemarkkinoiden vähäinen kiinnostavuus. Lisää häiriöitä lääkkeiden saatavuuteen on luvassa, jos Iso-Britannia eroaa EU:sta ilman sopimusta.

Jo puolitoista vuotta sitten lääketukku Oriola Finlandin ongelmat tietojärjestelmän käyttöönotossa paljastivat, että lääkkeiden saatavuudessa on maailmanlaajuisia ongelmia. Saatavuushäiriöiden jatkuva lisääntyminen pakottaa varautumaan, että myös kriisitilanteessa lääkehuolto toimii.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kahdet tärkeät vaalit ajoittuivat liian lähekkäin

Mökkeily ei hiivu vaan muuttaa muotoaan

Lisää liiketoimintaosaamista

Tuleeko meistä ikinä aikuisia?

Kirje pysäyttää kiireessä

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Härskit myyjät kodeissamme

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.