Lähi-idän rauhanprosessi sai Trumpilta rajun iskun

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump teki kuten vaalikampanjansa aikana lupasi ja tunnusti keskiviikkona Jerusalemin aseman Israelin pääkaupunkina.

Kansainvälinen yhteisö otti Trumpin päätöksen tyrmistyneenä vastaan. Paavi Franciscus ja YK:n pääsihteeri António Guterres ennakoivat ilmoituksen aiheuttavan uusia jännitteitä juutalaisten, kristittyjen ja muslimien pyhässä kaupungissa. Yhdysvaltojen liittolaismaat Britannia, Ranska, Saksa ja Italia pitivät Trumpin päätöstä virheenä, joka ei edistä rauhan syntymistä ja on YK:n päätöslauselmien vastainen. Jordanian kuningas Abdullah II ja Arabiliiton pääsihteeri Ahemd Aboul Gheit varoittiva jo etukäteen, että Jerusalemin tunnustaminen pääkaupungiksi voisi lietsoa terrorismia. Palestiinalaiset polttivat ja polkivat Trumpin valokuvia. Israelilaiset riemuitsivat.

Kansainvälinen yhteisö on pitänyt Jerusalemin itäosaa Israelin laittomasti miehittämänä alueena, jonka Israel valtasi kuuden päivän sodassa 50 vuotta sitten ja sen vuoksi yhdelläkään maalla ei ole suurlähetystöä kaupungissa. YK:n turvallisuusneuvoston viime vuonna hyväksymä päätöslauselma 2334 pitää kuuden päivän sotaa edeltävät rajat voimassa.

Kaikkien kiistelyjen kuumin piste sijaitsee juuri Jerusalemin itäosassa Temppelivuorella tai muslimien mukaan Haram al-Sharifissa. Siellä ovat muslimeille pyhä Kalliomoskeija ja al-Aksan moskeija, mutta niin on myös juutalaisille tärkeistä temppeleistä jäljelle jäänyt länsimuuri. Sitä kutsutaan myös Itkumuuriksi, jonne vuoden 1948 rajankäynnin seurauksena israelilaiset eivät päässeet ennen kuin kuuden päivän sodan jälkeen.

Trumpin päätös ei tullut yllätyksenä. Yhdysvaltojen kongressi on tehnyt jo 22 vuotta sitten lain, jonka mukaan maa tunnustaa Jerusalemin Israelin jakamattomana pääkaupunkina ja joka valtuuttaa suurlähetystön siirron Tel Avivista Jerusalemiin.

Pelkästään Yhdysvaltojen Jerusalem-kannan historia osoittaa, että Lähi-idässä on vallinnut vuosikymmeniä jäätynyt konflikti. Siksi voidaankin katsoa Trumpin päätöksen olevan niin raju isku kituliaalle Lähi-idän rauhanprosessille, että se suurella varmuudella saa sen liikkeelle. Kukaan ei vain tiedä, mihin suuntaan.

Ulkoministeri Rex Tillerson vakuutti EU-tapaamisessa Brysselissä, että Yhdysvallat sitoutuu edelleen Lähi-idän rauhanprosessiin. Hänen lausuntojensa ongelma on kuitenkin se, että hänen ympärillään velloo sitkeä huhu, jonka mukaan Trump vaihtaa hänet johonkin itselleen mieluisampaan henkilöön.

Myönteinen tulkinta Trumpin ratkaisusta on se, että Jerusalemin tunnustamisen vastineeksi Israelin olisi nyt annettava myönnytyksiä rauhanprosessissa. Asiantuntijat olivat panneet merkille, miten Trump varoi puhumasta jakamattomasta Jerusalemista.

Optimismille on siis sijaa, mutta synkemmät vaihtoehdot vaikuttavat toistaiseksi paljon todennäköisemmiltä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Vaka vanha Matti Vanhanen

Suomalaisella matkailulla on näytön paikka

Neljä metriä on liian vähän, kun viuhtojia on paljon

Haaviston poliittista luottamusta koetellaan

Kun Rautalampi tonttejaan pierulla myi

Jalkapannat hiertävät hallitustaipaleella

Puolueissa on viimein katsottava peiliin

Sisäisen linnakkeen vangit

Seksilakeja kiristettävä pulmista huolimatta

Politiikassa aika on hyvin suhteellista

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.