Lähi-idässä kuohuu

Kolme viikkoa jatkuneet protestiaallot tekivät Kairon Tahrir-aukiosta vertauskuvan egyptiläisten taistelulle poliittista yksinvaltiutta ja taloudellista hyväksikäyttöä vastaan.

Nyt vaikuttaa siltä, että kansalaiset ovat voittaneet. Vallan tahtipuikkoa kolmenkymmenen vuoden ajan pidellyt Egyptin johtaja Hosni Mubarak joutui loppujen lopuksi antautumaan ja hänen kanssaan ne poliitikot, jotka osallistuivat vahvasti korruptoituneeseen hallintoon.

Egyptin sotilasjohto, johdossaan puolustusministeri Muhammed Tantawi, hallitsee nyt väliaikaisesti maata. Se on luvannut jättää hallituksen ohjakset kansan valitsemille poliittisille toimijoille heti kun Mubarakin vastaisen opposition vaatimukset saadaan toteutettua.

Puoli vuotta sitten vaalivilpin avulla valittu parlamentti on jo hajotettu. Muut uudistusvaatimukset koskevat maan perustuslain muuttamista demokraattisempaan suuntaan sekä poikkeuslakien lakkauttamista.

Nämä lait ovat antaneet hallinnolle lähes rajoittamattomat valtaoikeudet, joita Mubarak käytti oppositioryhmien ja -puolueiden kukistamiseen. Ne oli erityisesti suunnattu islamilaiseen Muslimiveljeskuntaan, jota pidettiin pahimpana uhkana hallitukselle. Uudet presidentin- ja parlamenttivaalit pidetään kuuden kuukauden kuluessa tai viimeistäänkin vuoden sisällä.

Egyptin armeija on saanut hyvän arvosanan käyttäytymisestään myrskyisten protestiviikkojen aikana. Muu hallintokoneisto yritti aluksi sammuttaa protestin väkivalloin.

Aiemmissa tapauksissa, joissa sotilaat ovat väliaikaisesti ottaneet vallan, se on jäänyt myös heidän käsiinsä varsin pitkäksi aikaa. Demokratian egyptiläiset ja ulkomaiset kannattajat joutuvat elämään toivossa, että armeija pitää lupauksensa ja tyytyy sillanrakentajan rooliin tähänastisen ja uuden hallinnon välillä.

Ei hetkessä Uusi hallinto joutuu kamppailemaan vaikeasti ratkaistavien ongelmien kanssa. Kyse ei ole vain yrityksestä toteuttaa demokratian pelisäännöt yhteiskunnassa, jossa ei tosiasiassa ole mitään kokemusta tai traditiota demokratiasta.

Taloudessa pitäisi täyttää nuoren, suureksi osaksi hyvin koulutetun sukupolven odotukset työllisyysmahdollisuuksista, jotka vastaavat heidän koulutustasoaan. Työtä ei helpota, että väestönkasvu tuo joka vuosi miljoona uutta suuta ruokittavaksi.

Tällaiset olosuhteet aiheuttavat tilanteen, johon ei ole mahdollista löytää ratkaisua ainakaan lyhyellä tähtäimellä. Egyptin viime päivien lakkoaallot ja mielenosoitukset, joissa on vaadittu välittömiä palkankorotuksia ja parannuksia muihin työolosuhteisiin osoittavat, että Mubarakin kaataneilla ryhmillä ei ole kärsivällisyyttä odottaa pikku hiljaa vallankumouksellisen menestyksensä poliittisten ja taloudellisten hedelmien sadonkorjuuta.

Se asettaa armeijan johdon ja sen alaisen väliaikaisen hallituksen vaikean haasteen eteen. On epäselvää, kuinka he reagoivat tähän haasteeseen. Ei olisi yllättävää, että voitonhurmassa jonkin aikaa eläneet hallituksenkaatajat joutuvat huomaamaan, että heidän poliittisten ja taloudellisten päämääriensä toteuttaminen ei käy kuin tanssi.

Miten väliaikainen ja sen jälkeinen uusi hallinto ja toisaalta lukemattomat vallankumoukselliset tulevat kamppailemaan tämän haasteen kanssa? Se ratkaisee suuressa määrin, kuinka egyptiläiset onnistuvat etenemään tiellä kohti kaipaamaansa demokratiaa.

Islamilaisen Muslimiveljeskunnan rooli uudessa hallinnossa aiheuttaa spekulaatioita, joista osa olettaa maltillista, toiset radikalisoivaa suuntaa. Tällä hetkellä on vaikea ennustaa, mikä tämän liikkeen rooli tulee olemaan uudessa hallinnossa.

Protestit leviävät Tunisian ja Egyptin tapahtumien hyökyaallot ovat selvästi nähtävissä useimmissa arabimaissa ja tällä viikolla myös Iranissa. Sata miljoonaa osittain tai kokonaan työttömät 20-30-vuotiaat ihmiset ovat yksi arabimaiden hallitusten suurimmista haasteista.

Kysymys kuuluu, kuinka tilanne vaikuttaa näihin enemmän tai vähemmän yksinvaltaisiin hallintoihin. Selviävätkö ne protestiliikkeestä, joka hyödyntää tarkoituksiinsa tehokkaasti internetin sosiaalisia verkostoja, jotka ovat osoittaneet suuren merkityksensä hallituksen kaataneessa liikehdinnässä Tunisiassa ja Egyptissä.

Joissakin maissa, kuten Jemenissä, Bahrainissa ja Algeriassa hallitukset ovat luvanneet tiettyjä uudistuksia rauhoittaakseen protestit, tähän mennessä heikolla menestyksellä. Jordaniassa kuningas Abdullah II on mennyt pisimmälle protesteja viilentävissä toimissa nimeämällä uuden hallituksen ja alentamalla veroja ja elintarvikkeiden hintoja.

Iranin hallitus on rohkaissut egyptiläisiä syrjäyttämään Mubarakin hallinnon, joka on ollut yksi tärkeimmistä jarruista Iranin kunnianhimolle saavuttaa valta-asema Lähi-idässä.

Mutta kun "vihreä" oppositio, joka viime vuonna rohkeasti protestoi hallinnon väärentämien presidentinvaalien tulosten takia, osoitti tällä viikolla mieltään solidaarisuuden osoituksena egyptiläisille, Iranin hallinto iski raa'asti mielenosoittajiin. Teheranissa pelätään, että oppositio aloittaa uudestaan taistelun maan ääri-shiialaista hallintoa vastaan.

Israelissa on seurattu huolestuneina sekavin tuntein arabimaailman tapahtumia.

Benjamin Netanjahun hallitus on huolestunut siitä, että Egyptin ohella myös muut maltilliset, länsimaihin myönteisesti suhtautuvat hallitukset kaatuvat, mikä voi johtaa Israeliin jyrkemmin suhtautuviin hallintoihin ja heikentää rauhanomaisen ratkaisun mahdollisuuksia Israelin ja palestiinalaisten konfliktissa.

Viimeiset Lähi-idän tapahtumat vahvistavat luultavasti Iranin asemaa tällä alueella, mikä on Israelin kannalta kielteinen asia. Toisaalta israelilaiset seuraavat tyytyväisinä merkkejä arabinaapureitten heräävästä pyrkimyksestä demokratiaan.

Kirjoittaja on Israelissa asuva vapaa toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.