Lähidemokratiaa

Harri Auvinen

Kunnallishallinnon rakennetyöryhmä viimeistelee parhaillaan esitystään tulevasta kuntauudistuksesta. Helmikuussa 2012 käynnistyy aluekierros, jolloin kunnat pääsevät lausumaan oman mielipiteensä esityksen pohjalta.

Tuleva esitys kuntakartasta ja valtionosuuksien uusista jakoperusteista kulkevat käsi kädessä. Kuntakarttaa ei voi siis kommentoida irrallaan huomioimatta kuinka tulevat kuntaliitokset vaikuttavat valtionosuuksiin ja näiden kautta peruspalveluiden rahoitukseen.

Nykyisillä jakoperusteilla useat kuntaliitokset tarkoittaisivat valtionosuuksien romahtamista Pohjois-Savossa. Valtion on tultava tässä kohtaa kuntia vastaan ja taattava riittävät porkkanarahat kuntaliitosten syntymiselle.

Kuntalaiset kantavat ymmärrettävästi huolta lähipalveluiden ja omien vaikutusmahdollisuuksiensa säilymisestä.

Lähidemokratiaa onkin vahvistettava jatkuvasti. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että nykyisiä kuntarajoja pitäisi puolustaa aina demokratian nimissä.

Työssäkäyntialueiden elinkeinoelämän kehittämisen kannalta on perusteltua hoitaa suuremmat infrastruktuuri- ja kaavoitusratkaisut keskitetysti ilman tarpeettomia hallinnollisia rajoja. Myös joukkoliikenteen järjestäminen ja kilpailuttaminen onnistuu paremmin suurempina kokonaisuuksina.

Helpoiten nämä asiat hoidetaan kuntoon tekemällä yhteisesti neuvoteltuja kuntaliitoksia. Kuopion ja Nilsiän väliset liitosneuvottelut ovatkin hyvässä vauhdissa ja pahimmat sudenkuopat osataan jo välttää kokemuksen jatkuvasti karttuessa.

Kuntalaisten vaikutusmahdollisuuksia heitä koskettaviin asioihin voidaan puolestaan edistää monin eri keinoin. Kysymys on pikemminkin siitä löytyykö tähän tahtoa.

Virkahenkilöt voivat varmasti jokaisessa kunnassa parantaa esittelyn tasoa tarjoamalla luottamushenkilöille vaihtoehtoja päätöksenteon tueksi. Luottamushenkilöiden tulisi puolestaan jalkautua kuulemaan eri kaupunginosien asukkaita maaseutua unohtamatta.

Käytännössä tämä ei onnistu esimerkiksi Kuopion kokoisessa kaupungissa ilman erillistä valtuustoryhmien tukea syntyneiden kulujen kattamiseksi. Myös lähidemokratialla on hintansa.

Kuntalaisten on myös syytä olla aktiivisia omaa asuinaluettaan koskevien asioiden valmistelussa.

Protestiksi hiljaa olevaa ei voida kuulla. Ongelmat on uskallettava ja jaksettava tuoda tiedoksi. Asiallisesti koostettu kirje tai sähköposti voi olla jo riittävä, kunhan se tulee ajoissa. Toisaalta jo yksittäinen aktiivinen valtuutettu kykenee vaikuttamaan hämmästyttävän paljon kuntansa asioihin, kunhan vaikutustapa on toimiva.

Vaaliuurnilla kannattaa siis aina käydä. Luottamushenkilöiden keskenään käymien neuvotteluiden kautta saavutettu tulos ei yleensä kanna aloitteen ja likaisen työn tekijän nimeä, eikä usein pidäkään.

Kipeisiin asioihin on paras tarttua yhdessä. Erittäin tehoton tapa yrittää vaikuttaa on äänestyttää lähes jokainen asia valtuustossa värikkään saatepuheen kera. Näin saadaan kyllä näkyvyyttä, muttei muutosta itse asiaan.

Kirjoittaja on Helsingin yliopiston tutkijatohtori ja Kuopion kaupunginvaltuutettu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hengitähän hyvä ihminen välillä – Kiireestä ja hötkellyksestä on tullut uusi kansantauti

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.