Lähiliha kiinnostaa

Atrian päätös teurastuksen lopettamisesta Kuopiossa on ikävä takaisku Savon ja koko itäisen Suomen lihakarjan kasvattajille ja samalla myös alueen kuluttajille. Satojen kilometrien kuljetusmatkat Kauhajoelle ja takaisin nostavat merkittävästi kustannuksia, mikä pudottaa lihan tuottajahintaa ja syö maatalouden kannattavuutta, joka muutoinkin on heikko. Pitkät kuljetukset eivät voi olla vaikuttamatta myös lihan laatuun.

Atrian vetäytyminen Itä-Suomesta sotii siis kaikkinensa ajan yleisiä kehityssuuntia vastaan. Ympäristö- ja makutietoiset suomalaiset arvostavat päivä päivältä enemmän lähellä tuotettuja elintarvikkeita ja sen myötä myös lähilihaa. Tämä näkyy hyvin viime aikoina aloittaneiden uusien liha-alan yritysten suosiossa.

Onneksi savolaiset karjatilalliset eivät ole halunneet jäädä yhden pörssinoteeratun lihatalon armoille, vaan ovat ryhtyneet vakavissaan selvittämään, millä muodoin ja missä laajuudessa teurastuksia voitaisiin jatkaa maakunnassa Atrian poistuessa viimeistään vuoden kuluttua. MTK Pohjois-Savon käynnistämä hanke on vielä alkutekijöissään, mutta jo nyt tiedetään, että hyvin monilla lihatilallisilla on kiinnostusta ja jopa suoranaista tarvetta uudelle teurastamolle.

Seinäjokelainen Atria ei ole ottanut savolaisten toiveita kuuleviin korviinsa. Kun näin on, savolaiset voivat vastata eteläpohjalaisille heidän ikoninsa Jaakko Ilkan sanoin: "Ei oikeutta maassa saa, jos itse sit' ei hanki." Kuopion Likolahdesta lähiteurastamolle jäisi Atrian vetäytyessä valmiit, hyvät tilat, jos pörssiyhtiö vain siihen suostuisi. Tuskin suostuu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Hallitus ei saa katsella kuntien ahdinkoa sivusta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.