Lähiliha kiinnostaa

Atrian päätös teurastuksen lopettamisesta Kuopiossa on ikävä takaisku Savon ja koko itäisen Suomen lihakarjan kasvattajille ja samalla myös alueen kuluttajille. Satojen kilometrien kuljetusmatkat Kauhajoelle ja takaisin nostavat merkittävästi kustannuksia, mikä pudottaa lihan tuottajahintaa ja syö maatalouden kannattavuutta, joka muutoinkin on heikko. Pitkät kuljetukset eivät voi olla vaikuttamatta myös lihan laatuun.

Atrian vetäytyminen Itä-Suomesta sotii siis kaikkinensa ajan yleisiä kehityssuuntia vastaan. Ympäristö- ja makutietoiset suomalaiset arvostavat päivä päivältä enemmän lähellä tuotettuja elintarvikkeita ja sen myötä myös lähilihaa. Tämä näkyy hyvin viime aikoina aloittaneiden uusien liha-alan yritysten suosiossa.

Onneksi savolaiset karjatilalliset eivät ole halunneet jäädä yhden pörssinoteeratun lihatalon armoille, vaan ovat ryhtyneet vakavissaan selvittämään, millä muodoin ja missä laajuudessa teurastuksia voitaisiin jatkaa maakunnassa Atrian poistuessa viimeistään vuoden kuluttua. MTK Pohjois-Savon käynnistämä hanke on vielä alkutekijöissään, mutta jo nyt tiedetään, että hyvin monilla lihatilallisilla on kiinnostusta ja jopa suoranaista tarvetta uudelle teurastamolle.

Seinäjokelainen Atria ei ole ottanut savolaisten toiveita kuuleviin korviinsa. Kun näin on, savolaiset voivat vastata eteläpohjalaisille heidän ikoninsa Jaakko Ilkan sanoin: "Ei oikeutta maassa saa, jos itse sit' ei hanki." Kuopion Likolahdesta lähiteurastamolle jäisi Atrian vetäytyessä valmiit, hyvät tilat, jos pörssiyhtiö vain siihen suostuisi. Tuskin suostuu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Ei palata astialle enää ikinä, kiitos

Holokaustin muisto on vaarassa unohtua

Kuopion lääkärikoulutus huipputasoa

Hoitoalan vetovoimaaon pakko parantaa

Lisää, lisää on liian helppo vastaus

Lisää, lisää

Mielikuva perhe-elämästä on ollut liian yksipuolinen

Poliittiset virkanimitykset rapauttavat uskottavuutta

Tahko kelpaa Venäjän eliitille

Kuopiossa ja Jyväskylässä samoja mietteitä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.