Lähiliha on hieno tavoite

Kukaan ei kiellä kauniita asioita ajattelemasta eikä suuria haaveilemasta.

Käytännön toteutus on eri juttu.

Teurastamoasioissa on harrastettu runsaasti kuvitelmia, joilla ei ole ollut paljon tekemistä käytännön toteutuksen kanssa.

Ei Pohjois-Savoon mahdu teurastamoja joka pitäjään eikä edes joka toiseen.

Yksi uusi nautateurastamo olisi hyvä saada, ei enempää eikä vähempää.

Kinastelu teurastamohankkeen valmistelijoiden kesken ei voi johtaa mihinkään muuhun lopputulokseen kuin siihen, että haaveet jäävät haaveiksi.

Ensimmäinen haaste asuu lihaketjun alussa. Etenkin erikoistuneelle lihantuottajalle on tärkeintä, että eläimet tulevat ja lähtevät ajallaan. Pääomakulut suurtiloilla ovat niin suuret, että viivästykset vasikoiden tulossa tai teuraiden lähdössä nipistävät elintärkeitä tuottoja.

Tällä hetkellä lihatalojen laskelmissa kirmaa runsaasti vasikoita, joille ei meinaa löytyä sijoituspaikkaa. Tiloille tyrkytetään vasikoita, mutta kun ei mahdu niin ei mahdu. Vasikkaruuhka johtuu toisaalta siitä, että moni pieni tai keskikokoinen naudanlihantuotantotila on lopettanut ja toisaalta siitä, että moni lypsykarjatila on investoinut robottinavettaan ja päättänyt samalla, että enää ei kasvateta omia vasikoita teuraaksi asti.

Vasikkaruuhkan seuraus on, että kymmenen päivän iän sijasta vasikat ennättävät jopa kolmen viikon ikään–ja ovat valmiiksi sairaita räkäturpia mennessään naudanlihatilalle kasvuaan jatkamaan. On mahdollista, että yksi tila saa vasikoita jopa 30 eri tilalta. Siinä sitä on virusfaunaa.

Teuraiden haun viivästymisestä seuraa puolestaan lihan rasvoittuminen, mikä laskee rajusti tuottajahintaa.

Toinen ja koko lihaketjun vakavin haaste on lihan myynti. Mihin lihat menevät? Lihan pakastamisessa ei ole suurta järkeä, sillä se maksaa. Liha pitää siis saada tuoreena liikkeelle ja myytyä muutamassa päivässä.

Käytännössä maito ja liha ovat tuoreena lähes yhtä pilaantuvia, vaikka vakumoitu naudanliha paraneekin raakakypsyessään kylmässä.

Toisin sanoen markkinakanavien pitää olla selvät, varmat ja pitkäaikaiset. Suomessa syötävästä lihasta suurin osa kulkee S- ja K-ketjujen ruokakauppojen kautta. Savossa Halpa-Halli, Lidl ja Suomen Lähikauppa ovat seuraavaksi tärkeimmät väylät. Pienten erikoismyymälöiden merkitystä ei sovi toki vähätellä, mutta volyymit ovat muualla.

Kaupan ketjut eivät ole tähän saakka olleet hanakoita sitoutumaan lähilihan myyntiin tavalla, joka turvaisi koko ketjun edut. Kuluttajalla puolestaan on vähän keinoja asiaan vaikuttaa, jos lähilihaa ei löydy säännöllisesti mistään kaupasta.

Kaupan pitäisi sitoutua lähilihaan. Se voisi olla kova kilpailuetu. Mikä ketju ehtii ensin?

Kolmas ja valitettavasti pienin haaste on itse teurastamo. Se on lihaketjun välttämätön paha, joka olisi viisainta hoitaa mahdollisimman pienin kustannuksin. Tuhat teurasta vuodessa on pienteurastamon raja. Sillä ei elä, 5000 pitäisi olla. Jos raja ylittyy, viranomaismääräykset aiheuttavat runsaasti kustannuksia. Eläinlääkäri apulaisineen tuo yksin 15000 euron lisäkulun.

Makeinta olisi, jos teurastamo saisi peruskuorman tuotantoonsa emolehmätiloilta, jotka kasvattavat eläimensä vasikasta teuraaksi asti. Sen päälle teurastamo voisi ottaa esimerkiksi jalkansa loukanneet eläimet, jotka kelpaavat ihmisravinnoksi. Tällä hetkellä tuollaiset eläimet viedään Honkajoelle poltettaviksi.

Puhe lähilihasta käynnistyi Atrian lopetettua Kuopion teurastamon, joten jotakin hyvää sentään siitäkin. Lähilihaprojekti voi syntyä ja elää vain jos lihansyöjät äänestävät vatsoillaan ja todella ostavat lähilihaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.