Lähimatkailu korvaa tapahtumien puutetta

Tapahtumakesä jää torsoksi, mutta kotimainen kysyntä voi vielä pelastaa osan matkailukesästä.

Suuret yleisötilaisuudet on käytännössä peruttu koko sesongilta. Aluehallintovirastot ilmoittivat keskiviikkona ihmismääriä koskevien rajoitusten lievennyksistä, jotka tulevat kuitenkin auttamattoman myöhään.

Kuopiossa on jätetty väliin muun muassa Rauhalahden kesäteatterin esitykset, Komediafestivaali ja Rockcock. Niiden järjestämisestä vastaavat tapahtuma-alan konkarit Ismo Apell, Juha Jylhäsalmi ja Allu Koskinen muistuttavat, että suunnittelu ja sopiminen ottaa aikansa, ja epävarmuudessa tehtävä on käynyt mahdottomaksi (Savon Sanomat 1.7.).

Avin entistä sallivamman linjauksen vastapainoksi järjestäjän vastuu korostuu entisestään. Koronaviruksen leviämisen riski on monelle kohtuuton kannettavaksi, sillä yleisön käyttäytymistä ei voi koskaan täysin kontrolloida.

Hiljaisen alkuvuoden jälkeen kulttuurille olisi patoutunutta kysyntää. Suurten kärsiessä vahvoilla ovat nyt pientapahtumat tai sellaisista koostuvat festivaalit, kuten Jyväskylän kesä. Kun kaikkialla yleisömäärää rajoitetaan turvaetäisyyksien takaamiseksi, moni tilaisuus myydään loppuun.

Ulkomaanmatkailun rajoitusten johdosta kesä-Suomessa liikkuu paraikaa paljon oman maan lomalaisia. Poikkeuksellisen lämmin kesäkuu vauhditti kotimaanmatkailun buumia, joka tulee keväällä pahoin kärsineelle alalle suurena helpotuksena. Suomalaiset aktivoituvat suotuisassa tautitilanteessa vähitellen liikkumaan. Tuoreessa Uutissuomalaisen gallupissa kaksi kolmesta kertoi uskaltavansa käyttää julkisiakin kulkuvälineitä (Savon Sanomat 26.6.).

Kotimainen kysyntä tuskin korvaa kaikille yrittäjille ulkomaisen turismin menetyksiä. Kohdekohtainen vaihtelu on kuitenkin suurta. Klassisista Suomen kesäkohteista esimerkiksi Kalajoen hiekkasärkillä ja Porin Yyterissä on ollut tavallista vilkkaampaa.

Lähi- ja luontomatkailun suosio kasvaa, mutta haasteena on muuntaa se yrittäjille virtaaviksi euroiksi. Kuopiossa kesän onnistujiin lukeutuu muun muassa Bellanrannassa vuosi sitten avautunut matkailukeskus Saana, jonka asiakkaat löysivät toden teolla kesäkuun helteillä. Pitkäjänteisesti Saanaan panostavat paikalliset sijoittajat suunnittelevat sen kylkeen huoneistohotellia.

Lähimatkailua on povattu ja toivottu tulevaisuuden trendiksi ilmasto- ja ympäristösyistä. Poikkeuksellisessa tilanteessa moni vapaa-ajanviettäjä on oivaltanut, että omasta kunnasta ja lähialueelta löytyy paljon uutta tutustuttavaa. Kokemus voi avata silmiä ja vähintään lisätä tyytyväisyyttä omaan asuinpaikkaan, vaikka ulkomaanmatkailussa palattaisiin rajojen avautuessa ajan mittaan vanhoihin tottumuksiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Ei saa laulaa Nurmijärvestä

Koronan torjunnassa ennakointi on viisautta

Kaikki maahantulijat koronatestiin

Saarikko ei perinyt keveintä ministerinsalkkua

Lukashenkon asemaan murtumia

Kunnat eivät lomauta opettajia ilkeyttään

Miten Suomi muuttuu, vai muuttuuko?

Kouluverkon suunnitteluun tarvitaan parempia ennusteita

Vihreissä jälleen vetoa hallituksesta oppositioon

Lyhennysvapaita aitoon tarpeeseen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.