Lämmitetty pyhättö

Tulipa juhannuksena mökkeillessä käytyä pitkästä aikaa kunnon löylyissä. Sitä tulee pidettyä saunaa itsestäänselvyytenä, jonka aiheuttaman aukon elämässä huomaa vasta sitten, kun sitä ei ole.

Vanha kansa sanoo, että jos ei sauna, viina ja terva auta, on tauti kuolemaksi. Viina ei ole koskaan omia sairastelujani parantanut, tervaa en ole edes kokeillut, mutta sauna jos mikä, on terveysvaikutteinen tuote.

Sauna näytteli etenkin entisaikaan suurta roolia suomalaisten elämässä ollen mukana niin syntymässä kuin kuolemassakin.

Tätä nykyä lämmitetyssä pyhätössä ei enää synnytetä, mutta monen elämään se kuuluu yhä yhtä tiiviisti kuin syöminen ja nukkuminen.

Siksi olenkin hieman katkera, että noin 60 asunnon taloyhtiössä, jossa asustan, on vain kymmenen saunavuoroa kerran viikkoon. Kun vuorot vapautuvat kerran vuoteen, nopeat syövät hitaat ja muut jäävät nuolemaan näppejään.

Laskeskelin huvikseni, että olen kylpenyt elämäni aikana ainakin 57 eri saunassa. Jokunen on saattanut unohtua laskuista, mutta jo tuollaisenaan määrä yllätti minut.

Saunakokemuksia on kertynyt Helsingin Kallion yleisestä saunasta Inarin Juutuanjoen rannan pikkusaunaan.

Suomalaisten saunahulluus on jotain käsittämätöntä. On järven päällä kelluvaa saunaa ja pelkästään jäästä rakennettuja. Olen nähnyt jopa polkupyörän perälavalle rakennetun saunan, jota lämmitetään kävyillä. Kylpemään ei mahdu kuin yksi kerrallaan, mutta löylyt ovat riittoisat ja maisema vaihtuvat, jos vain saa jonkun polkemaan.

Saunassa myös kulttuurit kohtaavat, joskus jopa törmäävät.

Lukion saksanopettajani kertoi taannoin saksalaisesta vaihto-oppilaasta, joka oli tutustunut ensimmäistä kertaa suomalaiseen saunakulttuuriin. Vaihto-opiskelija sattui olemaan talon ainoa miespuolinen, joten ensikertalainen passitettiin saunaan yksinään. Ainoa neuvo oli, että kiukaalle pitää heittää vettä.

Mies oli tehnyt työtä käskettyä ja kipannut koko löylysoikon kerralla tulikuumalle kiukaalle. Suomalainen tietää, että silloin tulee niin sanotusti lämmin. Kyseinen saksalainen taas luuli, että nyt syttyi koko sauna kerralla ilmiliekkeihin ja juoksi kirjaimellisesti munasillaan kadulle.

Muitakin tarinoita on.

Venäjällä saunassa käytetään usein erityistä saunamyssyä. Liekö se ollut syynä siihen, että muutama vuosi sitten pari itärajan takaa tullutta turistia vetäisi savolaisen kylpylän saunassa istuinalusen päähänsä.

Suomessa esimerkiksi uimahallien ja kylpylöiden saunoissa näkee kahta toimintamallia. On niitä löylynheittäjiä, jotka kohteliaasti kysyvät toisilta, sopiiko heittää vettä kiukaalle. Ja niitä, jotka lappavat kiville kerralla puolet kymmenen litran soikosta kysymättä kenenkään mielipidettä mihinkään.

Ainakaan miesten puolella suomalainen sisu antaa harvalle periksi poistua saunasta edes siinä vaiheessa, kun iho tuntuu kuorituvan lämmön vaikutuksesta irti kuin hiillosmakkaralla kuumassa grillissä.

Omalla kohdallani huonoin saunomiskokemukseni osuu muutaman vuoden taakse Kajaanin uimahalliin. 90 asteeseen hehkutetussa saunassa ei ollut kyse enää nautinnosta. Ilma oli rutikuivaa, mutta kiukaalle ei kerta kaikkiaan kärsinyt heittää yhtään vettä.

Ja mikä niistä 57 saunasta onkaan tarjonnut parhaimmat löylyt, kysytte ehkä?

Savolaisen kesämökin satavuotiaan savusaunan kuuman pehmeät löylyt rauhallisen lammen rannalla aurinkoisena juhannusyönä.

Se on onni ja autuus, jossa suomalainen tuntee olevansa tyytyväinen.

Kirjoittaja on Savon Sanomien urheilutoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Itsenäisyys-hankkeen karu jälkinäytös

Loukkaantumisen aika

Luokkakokous – "Yhtä nopeasti kuin joukko katosi pihalta ruusuineen olivat nämä ihmiset nyt palautettavissa tähän epätodelliseen kuplaan"

Ydinvoima tulee vihreiden eteen ehkä kahdestikin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.