Lörtsy on lörtsy

Viranomaisilla on Suomessa paljon joutavaa aikaa. Muuhun ei ole voinut päätyä, kun on seurannut kiistelyä siitä, saako lörtsyä sanoa lörtsyksi.

Tiedättehän lörtsyn? Se on umpinainen munkkitaikinasta tehty piirakka, jota voidaan vahvoin perustein luonnehtia myös litteäksi.

Parhaat lörtsyt saa tunnetusti Savonlinnan torilta. Makuun vaikuttaa myös tuossa pienessä eteläsavolaisessa kaupungissa varsinkin kesäaikaan vallitseva kansainvälinen ja mutkaton tunnelma.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira tyrkkäsi sormensa syvälle lörtsyyn. Viraston mielestä lörtsyä ei olisi ollut hyvä kutsua lörtsyksi, koska nimi ei heti paljastanut kuluttajalle, onko täytteenä lihaa vai omenahilloa.

Lörtsyväki nousi takajaloilleen. Torstaina Evira joutuikin syvällisen harkinnan jälkeen myöntämään, että kyllä lörtsyä siitä huolimatta saa sanoa lörtsyksi.

Hyvä, että saa sanoa. Tiukka tulkinta olisi nimittäin johtanut uusiin kummallisuuksiin.

Olisiko kalakukkoa saanut sanoa kalakukoksi? Eihän nimi paljasta, onko sisällä ahvenia vain muikkuja.

Kainuussa tuttu rönttönen on vielä mutkikkaampi juttu. Se voidaan leipoa ruis- tai ohrajauhoista. Täytteenä voi olla puolukkaa tai mustikkaa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kaikki ympäristökäyttäytymisen lajit

Kansa kuului Talvivaarassa

Penkkiurheilijan onnenpäivät alkavat

Talouden suhdanne ei ehkä kääntynytkään vielä

Vanhankissanpäivät

Pahat, rumat ja päästöttömät

EU:n on muodostettava oma ääni maailmanpolitiikassa

Soten kaatuminen närästäisi Pohjois-Savossa

Vienti rahoittaa hyvinvointia

Kun evoluutio meni pieleen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.