Lörtsy on lörtsy

Viranomaisilla on Suomessa paljon joutavaa aikaa. Muuhun ei ole voinut päätyä, kun on seurannut kiistelyä siitä, saako lörtsyä sanoa lörtsyksi.

Tiedättehän lörtsyn? Se on umpinainen munkkitaikinasta tehty piirakka, jota voidaan vahvoin perustein luonnehtia myös litteäksi.

Parhaat lörtsyt saa tunnetusti Savonlinnan torilta. Makuun vaikuttaa myös tuossa pienessä eteläsavolaisessa kaupungissa varsinkin kesäaikaan vallitseva kansainvälinen ja mutkaton tunnelma.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira tyrkkäsi sormensa syvälle lörtsyyn. Viraston mielestä lörtsyä ei olisi ollut hyvä kutsua lörtsyksi, koska nimi ei heti paljastanut kuluttajalle, onko täytteenä lihaa vai omenahilloa.

Lörtsyväki nousi takajaloilleen. Torstaina Evira joutuikin syvällisen harkinnan jälkeen myöntämään, että kyllä lörtsyä siitä huolimatta saa sanoa lörtsyksi.

Hyvä, että saa sanoa. Tiukka tulkinta olisi nimittäin johtanut uusiin kummallisuuksiin.

Olisiko kalakukkoa saanut sanoa kalakukoksi? Eihän nimi paljasta, onko sisällä ahvenia vain muikkuja.

Kainuussa tuttu rönttönen on vielä mutkikkaampi juttu. Se voidaan leipoa ruis- tai ohrajauhoista. Täytteenä voi olla puolukkaa tai mustikkaa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.