Löylylläkin on hintansa

Tampereen yliopiston tutkijan Janne Kasevan pro gradu -tutkielma paljastaa, että Hanko on Suomen rikollisin kaupunki, kun asiaa mitataan väkivalta- ja omaisuusrikoksilla. Tutkimus perustuu pääosin vuoden 2007 tilastoihin.

Itäsuomalaisittain tilastot ovat yllättävän myönteisiä. Korkeimman väkivaltatason kuntiin kuului vain Iisalmi, joka on sijaluvulla viisi. Vastaavasti Mikkeli ja Tervo luokitellaan matalan rikostason kuntiin. Itä-Suomen suurin kaupunki Kuopio sijoittuu vertailussa aika lailla keskikastiin.

TILASTOISSA rikoksia suhteutetaan asukaslukuun. Pieni Tervo Sisä-Savossa pompahtaa pintaan myönteisessä mielessä siksi, että kunnan asukasmäärä on pieni ja väki huomattavalta osin iäkästä. Iisalmessa taas sattuu ja tapahtuu yöllä sekä päivällä. Ikävä ilmiö ei ole uusi.

Tilastot voivat antaa vääristellyn kuvan, jos niitä ei lueta oikein. Asukasluvultaan pienissä kunnissa jo kahden ihmisen rikoskierre saattaa nostaa kunnan rikostason yllättävän korkealle.

Kun pikku porukka tuupataan kiven sisään, tilastot kaunistuvat yhdessä humauksessa. Tuttuja ilmiöitä esimerkiksi Koillis-Savosta vuosien takaa.

VÄKIVALTA on kasvanut, mutta omaisuusrikokset vähentyneet 2000-luvulla. Tämä ilmenee Kasevan tutkielmasta. Kun luvut ovat peräisin reilun kolmen vuoden takaa, tilanne voi olla erilainen nyt.

Mielenkiintoista olisi tietää, kuinka esimerkiksi Schengenin sopimus on vaikuttanut omaisuusrikosten määriin. Alue laajeni joulukuussa 2007, kun Viro, Latvia, Liettua, Puola, Tshekki, Slovakia, Unkari, Slovenia ja Malta liittyivät alueeseen.

Schengen-sopimukseen liittyvät lieveilmiöt olivat poliisin, rajavartioston ja tullin tiedossa etukäteen. Pahat aavistukset ovat toteutuneet lähinnä Baltian osalta. Useita koplia on kärähtänyt Suomessa. Poliisihallitus tiedotti maanantaina, että ulkomailta tuleviin omaisuusrikoksia tekeviin rikollisiin on kohdennettu tuloksellinen valtakunnallinen rikostorjuntaprojekti. Se alkoi kesäkuussa ja siinä on keskitytty erityisesti Baltian maiden kautta tai sieltä tuleviin rikollisiin.

BALTIAN VÄRIT ovat edustettuina myös Pohjois-Savossa. Koplat ovat kyntäneet maakuntaa "mustalle mullalle" etsiessään sopivia kohteita. Turvallisuusalan piireissä valtakunnallisesti epäillään, että esimerkiksi virolaisten rakennustyöläisten joukkoon on pesiytynyt hämäräaineista.

Baltian koplat valmistelevat rosvoretkensä taitavasti. Niillä on omat "turvaekspertit", jotka tutkivat etukäteen yksittäisen yrityksen turvatason. Se on esimerkiksi Kuopiossa paikoin luvattoman heikko.

Kasevan tutkielma on hyvä perustietolähde siitä, missä Suomessa mennään. Kaseva välttää ottamasta kantaa yksittäisen paikkakunnan rikollisuuden syihin ja taustoihin. Hän painottaa muun muassa, että koulutuksen vaikutus rikollisuuteen on huomattavasti oleellisempaa kuin maahanmuuton.

IHMISKAUPPA on noussut jälleen yhteiskunnalliseen keskusteluun. Puheenaihetta ovat antaneet Afrikan maista lähteneet prostituoidut , jotka ovat tehneet invaasion Etelä-Suomeen. Pohjois-Savossa heitä näkyy vähemmän, eikä varsinaisesta seksin myymisestä julkisella paikalla voi edes puhua.

Kauppaa käydään netissä, josta asiakas ohjataan yksityisiin vuokra-asuntoihin tai hotellihuoneisiin. Työntekijät ovat ulkomaalaisia, pääasiassa virolaisia tai venäläisiä. Parittajien kiinni saaminen on työlästä.

Jotakin erotiikka-alan liiketoiminnan vireydestä ja laajuudesta Kuopiossa kertoo se, että kaupungissa on yksi live-esityksiä tarjoava ravintola ja seksikauppoja. Ne toimivat laillisesti.

Ravintola tarjoaa juomia sekä seinille heijastettavan panodraaman. Ulkomaalaiset keikkatyöläiset tanssivat ja houkuttelevat yksityisesityksiin. Heistä saa myös seuraa ravintolan saunaan. Lauteilla pötköttely maksaa 200 euroa tunti, joten useimmat asiakkaat valitsevat ymmärrettävästi omat vihdat ja löylyt.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Itsenäisyys-hankkeen karu jälkinäytös

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.