Löytyy vapaaehtoisia

Tänä keväänä on Suomessa osoitettu tavallista enemmän myötätuntoa uhanalaiselle saimaannorpalle. Helsinkiä myöten on järjestetty mielenosoituksia ja vaadittu esimerkiksi tukehtumiskuolemien estämiseksi verkkokalastuksen kieltämistä keväästä keskikesään. Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila ei ole lämmennyt kaikkein kovimmille vaatimuksille, vaan toivoo kalastajien lähtevän vapaaehtoisesti mukaan suojelutalkoisiin.

Ministeriä on tietenkin arvosteltu lepsuilusta. Hänen pehmolinjansa näyttää kuitenkin tuottavan tulosta, sillä kalastuskunnat ovat omilla päätöksillään rauhoittaneet vesialueitaan lyhyessä ajassa jo kolme sataa neliökilometriä. Yksittäiset kalastajat ovat myös luvanneet käyttää nyt keväällä ja alkukesällä niin ohutlankaisia verkkoja, että norpat ja kuutit eivät jää niihin kiinni.

Etelä-Savon maakuntaliitto on omalta osaltaan antanut vahvan tukensa nimenomaan tälle paikkakuntalaisten vapaaehtoisuuteen perustuvalle suojelutyölle. Kalastuskuntien menetyksiä on luvattu korvata 30 000 eurolla. Maakuntaliiton linja on järkevä, sillä pelkistä mielenosoituksista ei ole norpille käytännössä paljon apua.

Kun puhutaan norpan uhanalaisuudesta, niin hyvä on pitää mielessä, ettei sen kohtalo ole yksin ihmisen käsissä. Vuotuiset sääolot vaikuttavat usein ihmistä enemmän. Viime päiviltä on kuultu myös uutinen, että karhu on käynyt todennäköisesti tappamassa jonkun norpan itäisessä Savossa Pihlajavedellä. Yhden karhun vierailun norppakanta ehkä vielä kestää, mutta entäpä jos karhut ottavat tavakseen verottaa kevään avutonta kuuttikantaa?

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.