Löytyy vapaaehtoisia

Tänä keväänä on Suomessa osoitettu tavallista enemmän myötätuntoa uhanalaiselle saimaannorpalle. Helsinkiä myöten on järjestetty mielenosoituksia ja vaadittu esimerkiksi tukehtumiskuolemien estämiseksi verkkokalastuksen kieltämistä keväästä keskikesään. Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila ei ole lämmennyt kaikkein kovimmille vaatimuksille, vaan toivoo kalastajien lähtevän vapaaehtoisesti mukaan suojelutalkoisiin.

Ministeriä on tietenkin arvosteltu lepsuilusta. Hänen pehmolinjansa näyttää kuitenkin tuottavan tulosta, sillä kalastuskunnat ovat omilla päätöksillään rauhoittaneet vesialueitaan lyhyessä ajassa jo kolme sataa neliökilometriä. Yksittäiset kalastajat ovat myös luvanneet käyttää nyt keväällä ja alkukesällä niin ohutlankaisia verkkoja, että norpat ja kuutit eivät jää niihin kiinni.

Etelä-Savon maakuntaliitto on omalta osaltaan antanut vahvan tukensa nimenomaan tälle paikkakuntalaisten vapaaehtoisuuteen perustuvalle suojelutyölle. Kalastuskuntien menetyksiä on luvattu korvata 30 000 eurolla. Maakuntaliiton linja on järkevä, sillä pelkistä mielenosoituksista ei ole norpille käytännössä paljon apua.

Kun puhutaan norpan uhanalaisuudesta, niin hyvä on pitää mielessä, ettei sen kohtalo ole yksin ihmisen käsissä. Vuotuiset sääolot vaikuttavat usein ihmistä enemmän. Viime päiviltä on kuultu myös uutinen, että karhu on käynyt todennäköisesti tappamassa jonkun norpan itäisessä Savossa Pihlajavedellä. Yhden karhun vierailun norppakanta ehkä vielä kestää, mutta entäpä jos karhut ottavat tavakseen verottaa kevään avutonta kuuttikantaa?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.