Laatulehti meni vipuun

Vuonna 1933 perustettu Newsweek on ollut pitkään Yhdysvaltojen toiseksi suurin viikoittain ilmestyvä aikakauslehti heti Timen jälkeen. Newsweekillä on vankka maine laatulehtenä. Viime vuosina se on kuitenkin kamppaillut kannattavuutensa kanssa monien kaltaistensa tavoin.

Kunniakas historia huomioiden oli suuri yllätys, että lehti uutisoi Suomen puolustusvoimien lähettämästä reserviläiskirjeestä täysin Kremlin nuottien mukaan. Toimittaja Felicity Capon kirjoitti Suomen valmistautumisesta kriisitilaan samoin sanankääntein kuin Venäjän hallituksen lehdet, jotka kertoivat Suomen valmistautuvan sotaan.

Jutussa ääneen pääsi kaksi suomalaista putinistia. Tosiasiassa reserviläiskirjeen lähettämisestä päätettiin jo vuonna 2010, ja kyse on normaalista puolustusvalmiuden ylläpidosta rauhan aikana.

Toimittajan Venäjä-sympatia voi selittää mokaa ainakin osittain. Capon on aikaisemmin kirjoittanut venäläislasten huostaanotoista Pohjoismaissa.

Todennäköisesti syyt huolimattomuuteen ovat arkipäiväiset. Suomi on USA:sta katsoen pieni ja kaukana, joten siihen ei tuhlata parhaita toimittajavoimia. Kärkevällä otsikolla on haettu nettiklikkauksia ilman syvällisiä taka-ajatuksia. Kevyesti tekaistu juttu pohjannee venäläismielisten tiedostusmateriaaliin, jota on käytetty ilman lähdekritiikkiä.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kotkan lento ja putoaminen

Kunnat merihädässä

Vanhuspalveluissa on suo siellä ja vetelä täällä

Röyhkeä Trump haastaa johtamansa demokratian

Ystävänpäivän jälkeen

Potemisen kulissi

Lumesta tuli ympäristöpulma Helsingille

Eduskunta kompuroi tiedustelulakien kanssa

Hankkeet vivuttavat kehitystä

Kriisinhallintakeskuksen siirto paljasti politiikan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.