Laaturakentamisen maa

Nuori perheenisä toteaa, että taas on poskiontelot punkteerattu. Henkeä ahdistaa. Vaikka makuuhuoneen epäilyttävät muovimatot vaihdettiin ja katku katosi, ei apua tullut.

Jatkuvasti yskivä rouva kertoo, että työpaikan sisäilmaongelmia on selvitetty jo pariinkin otteeseen. Nyt ei enää kukaan jaksa taistella uutta prosessia alkuun.

Nämä tarinat ovat turhankin tuttuja isolle osalle suomalaisista.

Jopa niin tuttuja, ettei esimerkiksi sanomalehtiuutinen hometalosta juurikaan hetkauta.

Luetuin juttu saattaisikin olla se, joka kertoisi esimerkiksi koulusta, jossa ei edes epäillä rakennusvirheitä, jossa on raikas sisäilma ja jossa kaikki ylistävät työoloja –vieläpä vuosia rakennuksen valmistumisen jälkeen.

Kiinnostava olisi myös juttu urakoitsijasta, joka pohtii materiaalivaihtoehdot ja eri työvaiheet niin, että kosteusvaurioiden riski minimoidaan kaikilla keleillä. Ei terveen rakentamisen osaamista vieläkään hoksata kilpailueduksi maailmalla.

Jutun arvoinen olisi myös tinkimätön rakennustarkastaja, joka jättää autotallien syynäämisen vähemmälle ja keskittyy olennaisempaan.

Ainakin palstanpätkän laatisin myös siitä, jos esimerkiksi oikeusoppinut tai kansanedustaja ottaisi asiakseen taistella kunnon sanktiot virheelliselle rakentamiselle.

Savon Sanomat takuuvarmasti tekee isomman juttupaketin, kun paremman rakentamisen onnela edes häämöttää.

Toistaiseksi ketju ontuu loppuun saakka. Kosteuskorjausten seuranta on luvattoman löperöä.

Alan ansioituneimpiin tutkijoihin kuuluva entinen kuopiolainen, professori Tuula Putus Turun yliopistosta on usein pahoitellut (SS 3.10. 2011), ettei aina seurata edes niitä korjauskohteita, joihin valtio on antanut korjausavustuksen.

Ketju ontuu myös sikäli, että sisäilmasta sairastuneen oikeus- ja sosiaaliturva on olematon. Hän voi suistua syrjään monellakin tavalla samalla, kun henkilökohtainen talous romahtaa.

Vaara on tottumisessa. Jos kaikki totuttelevat ja turtuvat ainaisiin sisäilmahuoliin, saamme vielä kauan kuulla ihmisistä, jotka nukkuvat yöt parvekkeellaan tai lapsista, jotka sairastuvat jo päiväkodissa.

Äskettäin Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n teettämä tutkimus kertoi, että kahdessa kolmasosassa kouluista, päiväkodeista ja oppilaitoksista on sisäilmaongelma.

Rehtoreiden ja johtajien mukaan sisäilmaongelmasta tiedotettiin riittävän ajoissa joka toisessa tapauksessa ja työsuojeluvaltuutettujen mukaan kahdessa kolmesta tapauksesta, mutta koulutuspalvelujen ylempi johto tai tilojen omistaja oli estänyt tiedottamisen lähes joka kymmenennessä tapauksessa.

Hyssyttely on tavallista.

Ympäristöministeriön kyselyn perusteella kuntien sisäilmaongelmat ovat edelleen pahenemassa: vain viidennes kunnista pystyy hoitamaan edes välitöntä korjausta vaativat paikat.

Tuula Putus heittää tuoreessa Home ja terveys -kirjassaan kammottavan faktan: jos rakenteilla olevan kerrostalon välieristeet ovat suojaamatta ja kastuvat sateessa, asiaan puuttuminen ei kuulu minkään viranomaisen vastuualueeseen.

2000 vuotta sitten juutalaisilla papeilla oli oikeus määrätä purettaviksi talot, joissa näkyi homekasvustoa.

Purettavien talojen jäänteet piti kuljettaa kauas asutuksesta. Väki määrättiin peseytymään ja uusimaan vaatteensa.

Niin yksinkertaista se oli silloin.

Kirjoittaja on Savon Sanomien uutistoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.