Ladut on tehty pääasiassa hiihtämistä varten

Joka talvi toistuva laturaivo on jo vanha harmi, vaikkakaan ei ikivanha. Lähtökohtaisesti koko ilmiötä ei pitäisi olla olemassa, sillä asian pitäisi olla päivänselvä. Ladut on tehty sitä varten, että niillä hiihdetään. Muut ulkona liikkujat voivat käyttää muita reittejä muutaman talvikuukauden ajan.

Sovitteluun pyrkivä kanta, jonka mukaan laduilla tulisi olla sijaa kaikille liikkujille, ei aina toimi käytännössä. Ääriesimerkin muodostavat Kuopiossa Puijon reitit, joiden korkeuserot ja mutkittelevat linjaukset ovat kuntohiihtäjille jo itsessään haasteellisia. Jos jyrkässä alamäessä tulee vastaan kävelijä tai koiran ulkoiluttaja, kaikki joutuvat vakavaan vaaraan. Ladut on syytä rauhoittaa tarkoitustaan varten kaikilla suosituilla reiteillä, joissa on vaativia osuuksia.

Rajatapauksina voi pitää lyhyitä ja tasaisia lähilatuja tiiviin asutuksen keskellä. Hiihtoharrastukseen tosissaan panostavat eivät etsiydy näille lenkeille. Kun hiihtäjienkin vauhti on verkkaista, ei vaikkapa vierellä kävelevistä ikäihmisistä pitäisi olla suurta haittaa.

Oma lukunsa ovat ne kävelijöiden oikeuksien puolustajat, jotka hankkiutuvat polkemaan latuja aivan tarkoituksella. Hiihtoreittien tärveleminen silkkana kiusantekona on ilmiönä suhteellisen uusi. Riitoja saadaan kyllä aikaan mistä tahansa, kun niitä hakemalla haetaan.

Kuopiossa tehty kuntalaisaloite talvisin kunnostettavista kävelyreiteistä on kannatettava, vaikka kunnostuksen resurssit ja maaston rajoitteet tulevat monin paikoin vastaan. Taajamissa on kuitenkin kattava kevyen liikenteen verkosto, jota aurataan kiitettävän ripeästi. Patikointiin sopivat hyvin myös kulkijoiden tallaamat metsäpolut, joita esimerkiksi Puijolla risteilee tiheässä.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Nais- ja reviirikiista?

Armottoman kova pottugate

Metsien omistusta uhkaa siirtyä paljon ulkomaille

Pääsiäisen rauha rikki Sri Lankassa

Välttämättömyydestä tulee hyve

Puolueen etu ennen kaikkea

Kotimaista ruokaa pääsiäisen juhlapöytään

Hammaslääkärikoulutus muistuttaa yhteistyöstä

Mikä ei muutu

Kolmannen asteen ratkaisu

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.