Laihdutusbisnes voi paksusti

Laihdutussensaatio! Ei näläntunnetta, ruokavaliota tai pillereitä! Näin lupaa laihduttavien kengänpohjallisten mainos. Akupunktionystyräiset pohjalliset karistavat mainoksen mukaan nopeasti jopa kymmenen kiloa.

Laihdutustuotteita löytyy joka lähtöön. Ihan pienestä nappikaupasta ei ole kyse. Yhdysvaltojen laihdutusmarkkinoiden arvo oli viime vuonna reilut 44 miljardia euroa. Bisnes on muutamassa vuodessa kasvanut noin kymmenellä miljardilla.

Ihan sivuhuomautukseksi vain, Suomen valtion budjetti tälle vuodelle on 46 miljardia euroa.

Suomessa laihdutusbisnes on hieman maltillisempaa, mutta täälläkin bisnes on kasvanut jopa kymmenen prosenttia vuodessa. Arviot Suomen laihdutusmarkkinoiden koosta vaihtelevat kymmenien ja satojen miljoonien välillä. Joka tapauksessa aika monet laihdutuspohjalliset ja muut alan vehkeet sitä pohjolassakin hankitaan.

Joukkoon mahtuu monenlaista yrittäjää ja palvelua. Esimerkiksi netissä toimivalla Keventäjät-palvelulla on yli 70 000 maksavaa asiakasta. Mainosrahoitteisella Kiloklubillla taas vierailee noin 60 000 käyttäjää. Suomen Painonvartijat ei ilmoita asiakasmääriään.

Monet kuntosalit ovat niin ikään rynnineet bisnekseen mukaan. Saleilla laihduttaja sitoutuu puoleksi vuodeksi laihdutusohjelmaan. Samalla kevenee kukkaro kiinteään kuukausihintaan. Sen päälle tulevat kulut erikseen ostettavista ravintovalmisteista.

Dieettikirjallisuutta laihduttajalle löytyy hyllymetreittäin. Vaihtoehtona hiilihydraatittomalle dieetille voi valita vaikkapa Jeesuksen ruokavalion.

Mitä Jeesus söisi? -kirjassaan amerikkalaislääkäri Don Colbert suosittelee dieettiruuaksi muun muassa kalaa ja leipää.

Huhtikuussa Suomen apteekkeihin rantautui ensimmäinen ilman reseptiä myytävä laihdutuslääke, Alli. Se oli myös ensimmäinen laihdutuslääke, joka sai myyntiluvan koko Euroopan unionin alueella. Pillerin vaikutus perustuu siihen, että se heikentää rasvan imeytymistä elimistöön ohutsuolessa.

Mitä tahansa kermamunkkeja ei saa lääkkeen kanssa syödä. Asiantuntijat varoittavat, että rasvaisen ruokavalion kanssa Alli voi aiheuttaa rasvaripulia.

Ennen Allia laihdutusvalmisteita on voinut hankkia vapaasti esimerkiksi postimyynnistä tai luontaistuotekaupoista. Eräänkin laihdutusvalmisteen mainoksessa Natascha K. Frankfurtista kertoo: "Kun näette minut tänään, ette varmaankaan uskoisi, että vielä viisi viikkoa sitten minulla oli 29 kiloa ylipainoa".

Natascha on siis laihtunut mainoksen mukaan noin kuusi kiloa viikossa. Hieno juttu Nataschalle, monelle muulle moinen hattutemppu ei varmaankaan onnistu. Ainakaan pillereitä popsimalla.

Mikä laihdutusbisneksen tavoite sitten on? Virallisesti ajatuksena on kai auttaa asiakas pysyvästi normaalipainoon.

Osa painonhallintafirmoista pyrkii aidosti lisäämään hyvinvointia ja onnistuukin siinä. Osa taas metsästää pikavoittoja mitä mielikuvituksellisimmilla palveluillaan. Laihdutusmainonta hyödyntää surutta nykyihmisen kaikki mulle heti -ajattelutapaa.

Tuotteiden luvataan tuovan suuria tuloksia vaivattomasti, nopeasti ja ilman näläntunnetta. Kyse on lähinnä laihdutusviihteestä. Painonsa kanssa tempoilevaa jojo-laihduttajaa tuskin naurattaa.

Euroopan komissio puuhaa parhaillaan listaa sallittavista terveysväitteistä elintarvikkeiden myynnissä. Tarkoitus on puuttua muun muassa laihtumista ja näläntunteen vähentymistä koskeviin väitteisiin. Lista valmistunee tammikuun loppuun 2010 mennessä.

Tällä hetkellä laihduttajan omalle vastuulle jää tunnistaa humpuuki oikeasti toimivista keinoista. Itseään kannattaa arvostaa sen verran, ettei tuhlaa aikaansa ja rahojaan mihin sattuu. Kengänpohjalliset voivat olla mukavat, mutta laihdutuksen kanssa niillä tuskin on mitään tekemistä.

Kirjoittaja on Savon Sanomien uutistoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Maanantaina on hyvät mahdollisuudet tuhlata veronkorotukset

Naton haasteena muuttaa määrärahat laaduksi

Työehtojen sovittelu on entistä vaikeampaa

Lyhyt kaava

Luottamus on kivijalka

Politiikassa on hyvä muistaa käytöstavat

Tullin ansiosta netistä tuli turvaton huumekauppiaille

Kotitöitten lumo

Suomen niemen pesänjakajat

Itsenäisyyspäivänä on hyvä ammentaa oppia historiasta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.