Lain henki, kansan tahto

Nykyaikaisen Turkin isäksi sanottu Kemal Atatürk muutti maailmansotien välisenä aikana maansa takapajuisesta muslimivaltiosta länsimaihin suuntautuvaksi maalliseksi tasavallaksi. Se oli ainutlaatuinen yhteiskunnallinen suursiivous, jonka tulosta Turkissa on myös määrätietoisesti vaalittu. Jos laki ei ole riittänyt turvaamaan Atatürkin perintöä, niin apuun on kutsuttu armeija, joka voimakkain ottein on palauttanut turkkilaiset järjestykseen.

Voimatoimista huolimatta maallistunut Turkki ei ole voinut välttyä islamilaisuuden uudelta tulemiselta. Uskonnollinen AKP-puolue sai viime vaaleissa liki puolet äänistä ja on sen jälkeen käyttänyt Turkissa sekä hallitus- että presidentinvaltaa. Islamilaisesta taustastaan huolimatta pääministeri Recep Tayyip Erdogan on jatkanut määrätietoisesti Turkin eurooppalaistamista ja pyrkinyt viemään maansa Euroopan unioniin.

Turkin EU-jäsenyys ei ole siis kiinni muslimeista, vaan todelliset vastustajat ovat tällä kertaa unionin sisällä - kovimpana heistä Ranska, jonka väestöstä kymmenesosa on jo Muhammedin uskoisia.

Unionin jäsenmaiden enemmistö olisi todennäköisesti valmis hyväksymään Turkin ja sen myötä sen islamilaisen valtapuolueen unionin yhteyteen. Eriskummalliselta tuntuu sen vuoksi, että Turkin oikeuslaitos ja todennäköisesti myös armeijan johto haluaa lakkauttaa pääministerin puolueen lainvastaisena. Kemal Atatürkin henkisten perillisten mukaan liki puolta kansaa edustava AKP vaarantaa perustuslain maallisen perustan.

Lain henki vai kansan tahto? Siihen tiivistyy tämän hetken turkkilainen ristiriita. Jos AKP olisi tiukan linjan ääri-islamilaisten käsissä, kysymykseen olisi helppo vastata myös Suomessa. Kun puolue on kuitenkin käytännössä osoittautunut varsin maltilliseksi ja Eurooppa-henkiseksi, monet eurooppalaisetkin näyttävät asettuvan lain sijasta AKP:n tueksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.