Lainmuutos tarpeeseen

Oikeusministeriö asetti viime viikolla työryhmän laatimaan esitystä vakavimpien rikosten valmistelun kriminalisoimiseksi. Vakavilla rikoksilla tarkoitetaan tässä yhteydessä henkirikoksia ja törkeää ryöstöä. Työryhmän tulee lisäksi arvioida, onko myös törkeän pahoinpitelyn valmistelu tehtävä rangaistavaksi.

Suomen lainsäädännössä ei ole yleistä säännöstä rikosten valmistelusta, mutta tiettyjen vakavimpien rikosten valmistelu on säädetty rangaistavaksi. Valmistelun kriminalisointi on usein perustunut kansainvälisiin sopimuksiin. Esimerkiksi huumausainerikoksen, rahanväärennyksen ja terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelu on rangaistavaa.

Törkeän rikoksen valmistelun kriminalisointi nousi julkiseksi puheenaiheeksi muutama vuosi sitten Turun ja Liedon arvokuljetusryöstöjen yhteydessä. Poliisi ei voinut puuttua rikosten valmisteluun, vaikka tutkijoilla oli selkeät näytöt valmisteilla olleista ryöstöistä.

Lain uudistamishanke on hyvä ja tärkeä asia. Lainmuutos oli esillä oikeusministeriössä jo edellisen hallituksen aikana. Epäkohtaan on puututtu nyt muun muassa siksi, että törkeiden rikosten valmistelun kriminalisointi sisältyy Jyrki Kataisen hallituksen ohjelmaan. Ohjelmassa painotetaan voimakkaasti myös talousrikollisuuden ja harmaan talouden torjuntaa.

Lainmuutokset ovat usein työläitä, sillä itsestään selviinkin asioihin liittyy yleensä lukuisia näkökulmia ja eturistiriitoja. Asiat eivät ole niin helppoja kuin ne näyttävät. Rikoksen valmistelun kriminalisointi ei ole tässä mielessä poikkeus. Keskeinen ongelma on määritellä, mitkä toimet ennen rikoksen tapahtumahetkeä voidaan katsoa kuuluvaksi varsinaiseen rikoksen valmisteluun. Pelkkiä valmistelutoimia voi olla myös hankala näyttää toteen.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.