Lainsäädännön pitää varjella lapsia nykyistä paremmin

Lapsiin kohdistuneet seksuaalirikokset ja niistä annetut tuomiot ovat tämän tästä nousseet julkisen kohun kohteeksi, kun rangaistuksia on pidetty yleisesti liian lievinä. Nyt asiaan on tulossa ainakin jonkinmoista korjausta, joskin oikeusministeriön tiistaina julkistetun arviomuistion linjaukset ovat kokonaisuutena arvioiden varsin varovaisia.

Varovaisuus onkin paikallaan, sillä arviomuistioon sisältyi viime kesänä julkaistu oikeustajututkimus, joka osoitti, että yleistä oikeustajua on hyvin vaikea määritellä. Väkivaltarikoksista ja seksuaalisesta väkivallasta kansalaiset tuomitsisivat ankarampia tuomioita kuin tuomarit, mutta lievempiä veropetoksesta ja huumausainerikoksesta. Kokonaisuutena arvioiden kansan käsitykset myötäilivät pitkälle rangaistuskäytäntöjä.

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) pyysi viime syksynä ehdotuksia lapsiin kohdistuvista seksuaalirikoksista määrättävien rangaistusten kiristämiseksi. Häkkäsen mukaan rangaistusten koventaminen saattaa onnistua jo tällä vaalikaudella, niin laaja yhteisymmärrys asiasta eduskuntapuolueiden kesken vallitsee. Rangaistusten oikeudenmukainen suhde tekojen moitittavuuteen on myös yksi hallitusohjelman tavoitteista.

Nyt vireillä olevaa lakiuudistusta kiirehti viime vuonna yksi ruma oikeustapaus. Vuosi sitten parikymppinen mies sai kolme vuotta vankeutta törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, kun hän oli ollut yhdynnässä 10-vuotiaan tytön kanssa. Kyse ei ollut törkeästä raiskauksesta, koska teko ei tapahtunut oikeuden mielestä vastoin 10-vuotiaan lapsen tahtoa tai pakottamalla. Tuomio ei muuttunut syksyllä hovioikeudessakaan, joka katsoi, ettei nuori ikä riittänyt perusteeksi avuttomalle tilalle (Savon Sanomat 14.3.).

Yksi keskeinen kiristysehdotus koskee lainsäädäntöön lisättävää uutta rikosnimikettä, joka olisi törkeä lapsen raiskaus ja sen rangaistusasteikoksi voitaisiin säätää 4–12 vuotta vankeutta. Se koskisi tapauksia, jossa on kyse samanaikaisesti raiskauksesta ja lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Muistion mukaan lapsen seksuaalisen hyväksikäytön enimmäisrangaistuksen voisi korottaa neljästä kuuteen vuoteen vankeutta.

Asiantuntijat ovat moittineet suomalaista raiskaus- ja seksuaalirikossäädäntöä, jota on muutettu moneen otteeseen ja siksi siitä on tullut vaikeaksi hallittava. Esimerkkitapauksessa tuomio olisi ollut ankarampi, jos sukupuoliyhteys lapsen kanssa olisi lähtökohtaisesti aina raiskaus. Niin sen kuuluisikin olla, koska lapsen ei voi katsoa voivan antaa sellaiseen tekoon suostumusta.

On hienoa, että seksuaalirikosten rangaistusten koventamiset tähtäävät nimenomaan lasten aseman parantamiseen. Lisäksi olisi ollut paikallaan tarkastella, olisiko myös lapsiin kohdistuvista väkivaltarikoksista annettavia rangaistuksia aiheellista kiristää. Arviomuistion mukaan väkivaltarikosten rangaistusasteikkoja ei ole syytä muuttaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kunta ei ole herkkusieniviljelmä

Molempien ääripäiden vihapuhe on tuomittava

Norjalaisten huippu-urheilijoiden kasvutarinoissa perheen osuus uralla on erityisen korostunut

Panikointi olisi pahinta koronaviruksessa

Jalat maassa koronan kanssa

Presidenttipeliä ei pidä liikaa estelläkään

Savon maakunnat lumirajalla

Hypotenuusaa pitkin Kouvolaan

Perussuomalaiset pitäisi fasismin mieluiten piilossa

Mysteeri nimeltä auton hankinta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.