Lainvalmistelun ongelmat yhtä hallitusta syvemmällä

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) torjui suurelta osin lainvalmistelun tasoon kohdistuneen kritiikin antaessaan tiistaina asiasta ilmoituksen eduskunnalle. Sipilän mukaan hallitus ei ole ohittanut oikeuskansleria valmistelussa eikä myöskään kokopäiväiselle oikeusministerille ole tarvetta.

Oppositio vaati Sipilältä ilmoitusta alun perin joulun alla, kun oikeuskansleri Jaakko Jonkka oli arvioinut Helsingin Sanomien haastattelussa, että hallituksen lakiesityksiin on sisältynyt poikkeuksellisen paljon perustuslaillisia ongelmia. Jonkka tyynnytteli sittemmin lausunnosta syntynyttä kohua korostamalla, että vastaavia ongelmia on ollut aiemmillakin hallituksilla. Viime viikolla oikeuskansleri totesi vielä eduskunnalle, että tilanne on ollut suunnilleen sama hänen uransa ajan.

Sipilä torjuu moitteita epäonnisia lakihankkeita kohtaan myös semanttisesti. Eduskunnalle pääministeri totesi, että hallitus on joutunut perumaan vain kolme lakiesitystä eli vähemmän kuin viime vaalikaudella tässä vaiheessa. Sipilän laskentatapa tuli julki viime viikolla vene- ja moottoripyöräveroista luopumisen jälkeen. Hänen mukaansa kyse ei ole ollut perumisesta vaan verojen kaatumisesta jo valmisteluvaiheessa.

Keskusteluun lakiuudistusten perustuslaillisuudesta ja muista puutteista sekoittuu opposition rutiininomaista pyrkimystä hallituksen haastamiseen. Lyhyt poliittinen muisti antaa paheksujille lisäpontta. Tästä huolimatta Sipilä ja hallitus tekevät viisaasti, jos eivät sulje kokonaan korvia haukuilta. Kuten Jonkka on korostanut, valmistelun ongelmat ulottuvat hallituskausien yli ja ovat siten syvällä poliittisessa järjestelmässä. Hallituksen ja opposition on ratkottava niitä yhteisymmärryksessä riippumatta eduskunnan voimasuhteista.

SDP:n ehdotus yhden henkilön keskittymisestä oikeusministerin tehtävään ei ole hullumpi. Sipilä oli kuitenkin ennen eduskuntavaaleja luvannut vähentää ministerien määrää. Tiistaina hän vakuutti, että tiiviillä porukalla on kyetty poikkihallinnolliseen työskentelyyn.

Työ- ja oikeusministeri Jari Lindströmin (ps.) vapauttaminen toisesta salkusta tulee tuskin kyseeseen. Hallituksen vaikeuksia monilla hallinnonaloilla ei voikaan langettaa toimessaan mallikkaasti pärjänneen Lindströmin syyksi.

Ilahduttavasti hallituksen sisältä löytyy haluja tehostaa lainvalmistelua. Kokoomuksen varapuheenjohtaja Antti Häkkänen vaati aiheellisesti parempia vaikutusarvioita yhteis- ja jälkivaikutukset mukaan lukien.

Keskustan kansanedustaja Tapani Tölli ehdotti jokaiseen ministeriöön perustettavaksi lainsäädäntöjohtajan virkaa. Töllin ajatusta kannattaa harkita huolella. Nimitettiinpä lakihankkeiden kaatumista perumiseksi tai tekemättä jättämiseksi, virkamiestyötä on kulunut hukkaan. Veronmaksajalle voi tulla edullisemmaksi, että yhdelle kovapalkkaiselle maksetaan valmistelutyön laadun varmistamisesta kuin että monelle maksetaan turhasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Yhteinen katsomusaine johtaisi hankaluuksiin

Tutkimuksen ja koulutuksen rahoituspohja

Hajaannus alkaa uskontotunnilta

Koulu on työyhteisö siinä missä mikä muu tahansa

Savon yrityksillä lupaavia hankkeita

Keski-Suomella on kyynärpäät korkealla

Puheet kovenevat työtaistelu-uhan alla

Vuoden urheilija-listani on kääntynyt vuosi vuodelta enemmän joukkueurheilun suuntaan

Putin johtaa Venäjää hamaan tulevaisuuteen

Tämän päivän Pepit maailman reunoilla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.