Lainvastaista venäjää

Itä-Suomen viisaiden ryhmä teki taannoin perustellun ehdotuksen, että Itä-Suomen koululaisille annettaisiin mahdollisuus opiskella ruotsin sijasta venäjää.

Venäjän kielelle Karjalassa ja Savossa on todellista kysyntää, kun idästä tulevat matkailijavirrat kasvavat kaiken aikaa ja kun yhä useammat venäläiset myös asettuvat taloksi ja tarvitsevat hyvin monenlaisia palveluita.

Valtioneuvosto ei ole ehtinyt vielä vastaamaan mitään viisaille. Pohjoiskarjalainen Tohmajärven kunta on sen vuoksi lähtenyt itsenäisesti anomaan opetusministeriöltä oikeutta venäjän opetuksen aloittamiseen ja saanut komeat pakit ministeri Sari Sarkomaan allekirjoituksella vahvistettuna: ei käy.

Miksi ei? Opetusministeriön mukaan "ruotsin syrjäyttämisellä olisi ennakoimattomia vaikutuksia oppilaiden jatko-opintoihin ja työelämään, mitä ei ole selvitetty". Tohmajärveläisten annetaan ymmärtää, että venäjän ottaminen ruotsin vaihtoehdoksi olisi suorastaan voimassa olevien lakien vastaista.

Saattaahan se olla niinkin. Jos laki on näin jyrkkä, silloin ministeriön pitäisi ryhtyä toimiin lain muuttamiseksi. Tavallisten itäsuomalaisten on täysin mahdotonta ymmärtää, että kouluruotsista olisi enemmän hyötyä kuin kouluvenäjästä tämän päivän oloissa. Venäläisten kanssa seurustellaan päivittäin, pohjoismaisissa yhteyksissä ruotsalaistenkin kanssa seurustellaan nykyään yhä enemmän englannin kielellä.

Oltiinpa meillä meillä Venäjästä ja venäläisistä mitä mieltä tahansa, on järjetöntä ylläpitää keinotekoista kielimuuria naapurusten välillä. Itä-Suomen viisaiden mietintö ei ole vielä niin paksussa pölyssä, etteikö sitä voisi tutkiskella opetusministeriössä ilman joutavia yskimisiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Työtä tarjolla tositarkoituksella

Menestysnälkä ei saa polkea eettisiä arvoja

Lemmikkialan kasvu ei laannu

Yksi asia yhdessä illassa

Taksilain korjaamiselleon vankat perusteet

Ylä-Savossa kytee matkailujytky, jota vauhdittavat olut ja eukonkanto

Sähkö ei ole korvannut polttomoottoreita

Muuttoliikkeessä on aina monta muuttujaa

Yhteinen katsomusaine johtaisi hankaluuksiin

Tutkimuksen ja koulutuksen rahoituspohja

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.