Laki antaa johtajuuden jo nyt pääministerille

Yleisradion uutisten mukaan pääministeri Matti Vanhanen olisi hermostunut sekavuuteen Suomen edustautumisessa EU-huippukokouksissa ja muissa korkean tason tapaamisissa. Vanhanen on Ylen uutisten käyttämien keskustalähteiden mukaan kääntynyt ministeri Christoffer Taxellin johtaman perustuslakityöryhmän puoleen ja vaatinut sitä ratkaisemaan asian.

Kyse on kuuluisasta kahden lautasen ongelmasta eli siitä, että tasavallan presidentti on Suomen EU-jäsenyyden alusta alkaen halutessaan osallistunut EU:n huippukokouksiin pääministerin rinnalla.

Mistään suuresta uutisesta ei sinänsä ole kysymys. Vanhasen ja hänen johtamansa keskustan kanta asiaan on ollut selvillä jo aikaisemminkin. Kaksoisedustus ja sen aiheuttama sekavuus, joskus myös nolot tilanteet, on asiallisesti myönnetty kaikissa suurissa eduskuntapuolueissa.

Jopa presidentin ulkopoliittisten valtaoikeuksien vähentämistä vastustava SDP otti maaliskuussa puoluevaltuustossaan kannan, jonka mukaan "valtioneuvoston johtavaa roolia Suomen EU-politiikassa voidaan selkeyttää".

Suomi liittyi EU:hun vuoden 1995 alussa. Silloinen tasavallan presidentti Mauno Koivisto ja pääministeri Esko Aho tulkitsisivat voimassa ollutta vanhaa hallitusmuotoa niin, että EU:n huippukokouksissa Suomea edustaa pääministeri. Saman kannan otti myös eduskunta.

Tämä ei käynyt kuitenkaan Koiviston seuraajalle Martti Ahtisaarelle, joka sopi vuoden 1995 eduskuntavaalien jälkeen pääministeriksi tulleen Paavo Lipposen kanssa nykykäytännöstä: pääministeri on mukana huippukokouksissa aina, presidentti halutessaan. Presidentti ilmoittaa halustaan valtioneuvostolle, joka kirjaa asian.

Lautasia ja tuoleja EU-kokouksissa on riittänyt, mutta puheenvuoroja ei aina. Huhtikuun alussa pidetyssä EU:n ja Yhdysvaltojen huippukokouksessa Suomi ei saanut virallista puheenvuoroa. Näin kerrottiin käyneen ainakin osittain sen vuoksi, että puheenvuoroa pyysivät sekä pääministeri että presidentti. Koska EU:n puheenjohtajamaa Tsekki ei halunnut sekaantua Suomen sisäisiin asioihin, puheenvuoroa ei annettu kummallekaan.

Useimpien valtiosääntöasiantuntijoiden mielestä EU-politiikan johto ja samalla Suomen edustaminen kuuluu yksiselitteisesti pääministerille. Perustuslain 93. pykälässä todetaan, että "valtioneuvosto vastaa Euroopan unionissa tehtävien päätösten kansallisesta valmistelusta ja päättää niihin liittyvistä Suomen toimenpiteistä, jollei päätös vaadi eduskunnan hyväksymistä". Presidentistä EU-asioiden yhteydessä ei puhuta mitään.

Saman tulkinnan mukaan perustuslakiin ei tarvita muutoksia, jotta kahden lautasen käytäntö voitaisiin poistaa. Riittää, että purkaa Ahtisaaren ja Lipposen kahdestaan tekemän välipuheen.

Todellisuus on hankalampi. Jo 14 vuotta noudatettu käytäntö on muotoutunut normiksi, joka ilmeisesti voidaan unohtaa vain selkeyttämällä perustuslain tekstiä. Siksi asia kannattaa nostaa Taxellin johtaman työryhmän agendalle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.