Laki ja kohtuus

Vaikka suomalaisten suhtautuminen maahanmuuttoon ei suinkaan ole yksiselitteisen myönteistä, inhimilliset tragediat koskettavat laajalti. Tuorein on egyptiläisen Eveline Fadayelin tapaus.

Maahanmuuttovirasto on hylännyt hänen oleskelulupahakemuksensa ja päätös on pitänyt myös hallinto-oikeudessa.

Fadayel on asunut Suomessa kaksi vuotta poikiensa perheiden luona. Hänen on kerrottu olevan riippuvainen omaisistaan täällä eikä hänellä ole sukulaisia kotimaassaan.

Suomalaisen laintulkinnan mukaan isoäiti ei kuulu ydinperheeseen. Moni kansalainen kokee omassa elämässään toisin, mutta sillä ei ole vaikutusta päätöksiä tehtäessä.

Maahanmuuttoviraston mukaan myös ydinperheen ulkopuolinen omainen voi saada oleskeluluvan, jos hänen tarkoituksenaan on Suomessa jatkaa aikaisemmin viettämäänsä kiinteää perhe-elämää tai jos hän on täysin riippuvainen Suomessa asuvasta sukulaisestaan.

Edelleen viraston mukaan täysi riippuvuus Suomessa asuvaan sukulaiseen ei synny pelkästään sillä perusteella, että ulkomailla asuva henkilö ei enää kykene elämään kotimaassaan itsenäisesti.

Viranomaiset eivät voi tulkita lakia huomioiden kansalaismielipiteet, adressit tai piispojen vetoomukset. Jos päätöstä muutetaan, tarvitaan peruste.

Tämänkin tietäen moni on nyt muistanut vanhan viisauden: mikä ei ole oikeus ja kohtuus, ei voi olla lakikaan. Olisi kohtuullista, jos isoäiti voisi jäädä Suomeen.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Pakkokielet

Perheiden asemaa kannattaa vahvistaa

Uotisen kauden huipennus käynnistää kulttuurikesän

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.