Laki on hyvä tuntea

Lainsäädäntöön perustuvat jokamiehenoikeudet Suomessa ovat ulkomaalaisille usein ihmetyksen kohde. Heidän on vaikea ymmärtää, miten laajasti luontoa voi Suomessa hyödyntää ilman maan tai vesialueiden omistajien lupaa.

Useimmille suomalaisille jokamiehenoikeudet ovat itsestään selvä asia. Pääperiaatteet tunnetaan hyvin, arvioi ympäristöministeriökin.

Jokamiehenoikeuksien takana oleva säädöspohja sen sijaan ei taida monille olla kovin tuttu. Ympäristöministeriössä valmistellaankin nyt runsaan sadan mittaista julkaisua jokamiehenoikeuksista. Opas ilmestyy ministeriön nettisivuilla ensi syksynä.

Ongelmia ja suoranaisia riitoja on viime vuosina aiheutunut siitä, että kaupalliset yritykset nojaavat toiminnassaan jokamiehenoikeuksiin. Joka paikassa ei esimerkiksi ole katsottu hyvällä yritysten palkkaamia marjanpoimijoita. Ulkomaalaisten poimijoiden tietämys jokamiehenoikeuksista on vähäinen ja haittaa maanomistajille onkin saattanut aiheutua.

Kuinka moni suomalaisistakaan tietää, että avotulen tekeminen toisen maalle ilman lupaa tai pakottavaa tarvetta on kielletty?

Onkin paikallaan, että valistusta suunnataan yrityksille ja niiden työntekijöille, mutta myös tavallisille suomalaisille. Jokamiehenoikeudet ovat arvokas asia. Jokaisen etu on, että niitä ei jatkossakaan rajoiteta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.