Laki on hyvä tuntea

Lainsäädäntöön perustuvat jokamiehenoikeudet Suomessa ovat ulkomaalaisille usein ihmetyksen kohde. Heidän on vaikea ymmärtää, miten laajasti luontoa voi Suomessa hyödyntää ilman maan tai vesialueiden omistajien lupaa.

Useimmille suomalaisille jokamiehenoikeudet ovat itsestään selvä asia. Pääperiaatteet tunnetaan hyvin, arvioi ympäristöministeriökin.

Jokamiehenoikeuksien takana oleva säädöspohja sen sijaan ei taida monille olla kovin tuttu. Ympäristöministeriössä valmistellaankin nyt runsaan sadan mittaista julkaisua jokamiehenoikeuksista. Opas ilmestyy ministeriön nettisivuilla ensi syksynä.

Ongelmia ja suoranaisia riitoja on viime vuosina aiheutunut siitä, että kaupalliset yritykset nojaavat toiminnassaan jokamiehenoikeuksiin. Joka paikassa ei esimerkiksi ole katsottu hyvällä yritysten palkkaamia marjanpoimijoita. Ulkomaalaisten poimijoiden tietämys jokamiehenoikeuksista on vähäinen ja haittaa maanomistajille onkin saattanut aiheutua.

Kuinka moni suomalaisistakaan tietää, että avotulen tekeminen toisen maalle ilman lupaa tai pakottavaa tarvetta on kielletty?

Onkin paikallaan, että valistusta suunnataan yrityksille ja niiden työntekijöille, mutta myös tavallisille suomalaisille. Jokamiehenoikeudet ovat arvokas asia. Jokaisen etu on, että niitä ei jatkossakaan rajoiteta.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.