Laki selventäisi pelin

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on kertonut harkitsevansa asettumista ehdolle ensi kesänä Euroopan parlamentin vaaleissa. Jos EU-kriittinen Soini tulisi valituksi, hän ei kuitenkaan ottaisi europarlamentaarikon paikkaa vastaan, vaan Brysseliin ja Strasbourgiin lähtisi joku hänen varalleen valittu.

Euroopan parlamentissa Suomen EU-jäsenyyden alusta saakka toiminut Riitta Myller (sd.) ihmetteli perjantaina Helsingissä järjestetyssä tiedotustilaisuudessa lehdistön hampaattomuutta, jos se antaa Soinin menetellä kesäkuun vaaleissa niin kuin tämä haluaa. Ilmeisesti Myller ei ole lukenut kovin tarkasti suomalaisia sanomalehtiä: Soinin aikeet on niissä tuomittu yksituumaisesti.

Lehdistö ei kuitenkaan voi estää, jos joku arvostelusta huolimatta toimii lakien sallimalla tavalla. Esimerkkejä on. Nykyinen ulkomaankauppaministeri Paavo Väyrynen (kesk.) on lehdistön kritiikistä huolimatta temppuillut eduskuntavaalien ja eurovaalien kanssa tavalla, joka ei ole ollut kunniaksi eurooppalaiselle demokratialle.

Ymmärtäjiä löytyisi varmasti Soinillekin, jos hän todella toteuttaa aikeensa.

Ainoa tepsivä keino olisikin säätää laki, jolla vaaleja ja äänestäjiä halventava temppuilu estettäisiin.

Sellaisen säätämistä esitti samassa tiedotustilaisuudessa Myllerin kanssa esiintynyt kokoomuksen europarlamentaarikko Ville Itälä.

Itälä muistutti, että periaatteessa kokoomus voisi samalla tavalla asettaa Sauli Niinistön ehdolle keräämään ääniä muille. Sosiaalidemokraatit taas voisivat valjastaa presidentti Martti Ahtisaaren samaan tehtävään.

Itälä on oikeassa. Temppuilu pitää estää lailla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hengitähän hyvä ihminen välillä – Kiireestä ja hötkellyksestä on tullut uusi kansantauti

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.