Lakiuudistuksesta iso kiista

Liikenneministeri Merja Kyllösen (vas.) ajama uusi katsastuslaki on aiheuttamassa ison kiistan (Aamulehti 8.3.). Uuden lain perussisältö on se, että autokorjaamot voisivat saada henkilöautojen katsastusoikeuden.

Kyllösen mukaan muutokset lisäisivät sekä korjaamoiden että katsastusyritysten välistä yhteistyötä. Tämä lisäisi katsastuspalveluiden tarjontaa ja vaikuttaisi suotuisasti katsastuksen hintoihin. Yhden luukun periaate säästäisi auton omistajan aikaa, kun katsastus ja korjaamotoiminnot saa samasta paikasta yhdellä käynnillä.

Lainuudistuksessa olisi kuitenkin huolehdittava siitä, ettei lopputuloksena synny epäterveitä kytkykauppailmiöitä.

Lainmuutoksen vastustajien mukaan lainmuutoksella olisi kohtalokkaita vaikutuksia katsastuksen laatuun ja riippumattomuuteen, palveluiden saatavuuteen ja katsastusalan työllisyyteen.

Vastustajat muistuttavat, että kun autokorjaamo saa sekä katsastaa että korjata auton, riippumattomuus vaarantuu. Merkkiliikkeet voivat tarjota katsastukset vaikka ilmaiseksi ja samalla murskata riippumattomat katsastajat alalta.

Kuluttajan näkökulmasta tilanne on selkeä: autokorjaamoiden ilmestyminen perinteisten katsastusasemien apajille lisää kilpailua ja laskee katsastusten hintoja. Kilpailun myötä heikoimmat toimijat putoavat pelistä pois. Näin markkinatalous toimii.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.