Lakiuudistuksesta iso kiista

Liikenneministeri Merja Kyllösen (vas.) ajama uusi katsastuslaki on aiheuttamassa ison kiistan (Aamulehti 8.3.). Uuden lain perussisältö on se, että autokorjaamot voisivat saada henkilöautojen katsastusoikeuden.

Kyllösen mukaan muutokset lisäisivät sekä korjaamoiden että katsastusyritysten välistä yhteistyötä. Tämä lisäisi katsastuspalveluiden tarjontaa ja vaikuttaisi suotuisasti katsastuksen hintoihin. Yhden luukun periaate säästäisi auton omistajan aikaa, kun katsastus ja korjaamotoiminnot saa samasta paikasta yhdellä käynnillä.

Lainuudistuksessa olisi kuitenkin huolehdittava siitä, ettei lopputuloksena synny epäterveitä kytkykauppailmiöitä.

Lainmuutoksen vastustajien mukaan lainmuutoksella olisi kohtalokkaita vaikutuksia katsastuksen laatuun ja riippumattomuuteen, palveluiden saatavuuteen ja katsastusalan työllisyyteen.

Vastustajat muistuttavat, että kun autokorjaamo saa sekä katsastaa että korjata auton, riippumattomuus vaarantuu. Merkkiliikkeet voivat tarjota katsastukset vaikka ilmaiseksi ja samalla murskata riippumattomat katsastajat alalta.

Kuluttajan näkökulmasta tilanne on selkeä: autokorjaamoiden ilmestyminen perinteisten katsastusasemien apajille lisää kilpailua ja laskee katsastusten hintoja. Kilpailun myötä heikoimmat toimijat putoavat pelistä pois. Näin markkinatalous toimii.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

EU-armeijaa pidetään hähmäisenä federalistien unelmana – Sotilaallinen yhteistyö on kuin tilkkutäkin ompelemista

Koulureppujen tarina

Tuomio puhdistaa ilmaa Puolustusvoimissa

Sateenkaariväen sanomaa ei voi enää vaientaa

Keski-ikäänliukuja

Isoja riskejä Iranin jaUSA:n uhittelussa

Kuopion seutu avautuu ruokamatkailulle

Ilmasto pysyy mielessä – Kunnatkaan eivät seuraa toimettomina sivusta

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.