Lakko väistyi, uhat jäivät

Postialan työtaistelutoimet päättyivät perjantaina, kun työehtokiistan osapuolet hyväksyivät valtakunnansovittelijan sovintoesityksen.

Sopu tietää sitä, että Kusti polkee ja jouluposti kulkee, kunhan itellalaiset saavat purettua pistelakkojen sekä yli- ja lisätyökieltojen aiheuttamat ruuhkat.

Lakon väistyminen ei kuitenkaan hävittänyt postiyhtiö Itellan tulevaisuuden haasteita. Siksi nyt hyväksytty sopimusehdotus oli vain 11 kuukauden mittainen.

Odotettavissa on paljon irtisanomisia. Itella on arvioinut kirjeiden ja lehtien määrän puolittuvan tulevien seitsemän vuoden aikana. Jopa 7000 työpaikkaa on uhattuna.

Uuden työehtosopimuksen piirissä on 18000 itellalaista.

Palvelualojen työnantajat Palta arvioi postin jakelumäärien kiihtyvän laskun uhkaavan Itellan kannattavuutta ja työpaikkoja. Muutostilanteessa ei sen mukaan olisi tarvittu lisäkustannuksia, joihin Palta kuitenkin suostui suomalaisten joulupostin ja joulukaupan turvaamiseksi.

Postin ongelma on se, että jakelukustannusten jakaja pienenee koko ajan, kun kirjeposti vähenee. Kustannuksia on karsittava ja pian myös jakelupäiviä. Strateginen tavoite Itellalla onkin kuljettaa tehokkaimmin paketteja, joita kansa tilaa verkkokaupoista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.