Lakkouhka poistui, uusi tuli

Koko valtakunta huoahti syvään elokuussa, kun työmarkkinoiden keskusjärjestöt pääsivät neuvotteluratkaisuun uudesta tulopoliittisesta sopimuksesta. Sitä seuranneissa alakohtaisissa neuvotteluissa riittävän moni ala solmi neuvotteluratkaisun mukaiset työehtosopimukset.

Uutta tupoa kiiteltiin. Sen kehuttiin lisäävän talouden vakautta ja ennustettavuutta. Niin se periaatteessa tekeekin.

Tupokaan ei kuitenkaan riitä, jos yhdessä yrityksessä neuvottelusuhteet työnantajan ja työntekijöiden välillä ovat niin kehnot kuin ne näyttävät olevan lentoyhtiö Finnairissa.

Koko ilmailualaa koskenut työkiista kärjistyi lakonuhkaksi. Lakon uhkasi alkaa perjantaina. Valtakunnansovittelija Esa Lonka onnistui kuitenkin viimehetken sovintoesityksellään lopettamaan riidan. Lakko peruuntui. Jo pelkkä lakonuhka sotki kuitenkin tuhansien ihmisten matkasuunnitelmat.

Perjantaina selvisi, että vaikka uhka poistui, tilalle tuli uusi uhka. Finnairin ateriapalveluita hoitava LSG ja Ilmailualan unioni eivät päässeet sopuun uudesta työehtosopimuksesta. Sen vuoksi kuljetusalan liitot ja Ammattiliitto Pro uhkaavat tiistaina tukilakoilla, jotka saattaisivat pysäyttää Suomen viennin ja sen lisäksi Finnairin lentoliikenteen.

Kiistan kokoon nähden uhka on kohtuuttoman suuri.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Työstä palautumiseen tarvitaan myös lepopäiviä

Viisigee shakkinappulana

Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Keskusta käynnisti hallituksen synnytystuskat

Kreikka on hyvä maa

Kirkkopäivillä pohditaan sananvapautta

Keskustan kääntymys

Puheisiin Itäradasta on syytä tarttua hanakasti

Nolla ei ole merkitsevä numero

Sitran ilmastopuheista puuttuu pohdinta ja realismi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.