Lakkouhka poistui, uusi tuli

Koko valtakunta huoahti syvään elokuussa, kun työmarkkinoiden keskusjärjestöt pääsivät neuvotteluratkaisuun uudesta tulopoliittisesta sopimuksesta. Sitä seuranneissa alakohtaisissa neuvotteluissa riittävän moni ala solmi neuvotteluratkaisun mukaiset työehtosopimukset.

Uutta tupoa kiiteltiin. Sen kehuttiin lisäävän talouden vakautta ja ennustettavuutta. Niin se periaatteessa tekeekin.

Tupokaan ei kuitenkaan riitä, jos yhdessä yrityksessä neuvottelusuhteet työnantajan ja työntekijöiden välillä ovat niin kehnot kuin ne näyttävät olevan lentoyhtiö Finnairissa.

Koko ilmailualaa koskenut työkiista kärjistyi lakonuhkaksi. Lakon uhkasi alkaa perjantaina. Valtakunnansovittelija Esa Lonka onnistui kuitenkin viimehetken sovintoesityksellään lopettamaan riidan. Lakko peruuntui. Jo pelkkä lakonuhka sotki kuitenkin tuhansien ihmisten matkasuunnitelmat.

Perjantaina selvisi, että vaikka uhka poistui, tilalle tuli uusi uhka. Finnairin ateriapalveluita hoitava LSG ja Ilmailualan unioni eivät päässeet sopuun uudesta työehtosopimuksesta. Sen vuoksi kuljetusalan liitot ja Ammattiliitto Pro uhkaavat tiistaina tukilakoilla, jotka saattaisivat pysäyttää Suomen viennin ja sen lisäksi Finnairin lentoliikenteen.

Kiistan kokoon nähden uhka on kohtuuttoman suuri.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Vienti rahoittaa hyvinvointia

Kun evoluutio meni pieleen

Tiedeuutisissa liioittelu on pahinta myrkkyä

EU-parlamenttiin tarvitaan tänään taistelevia norsuja

Yritysten koko verojalanjälki on iso

Hyvä vihollinen

Ovien aukaisijoidenkin oltava varuillaan

Eläkeläisköyhyyttä voisi torjua lääkekorvauksilla

Kotkan lento ja putoaminen

Kunnat merihädässä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.