Lama syvenisi korotuksilla

Valtiovarainministeriön työryhmä esitti viime viikolla, että yhdeksi ja ainoaksi arvonlisäverokannaksi voitaisiin määrätä 22 prosenttia. Toisin sanoen monella tuotteella nyt oleva 24 prosentin vero alenisi kaksi prosenttiyksikköä, mutta samalla esimerkiksi lääkkeiden 10 prosentin ja ruuan 14 prosentin arvonlisäverokannat pompsahtaisivat samaan 22 prosenttiin.

Ministeriö uskoo, että arvonlisäverokantojen yhdistäminen lisäisi valtion verotuloja 1,2 miljardia euroa. Lujan uskon sanotaan siirtävän vuoria, mutta verotuloja se ei taida lisätä.

Tilattujen lehtien, kirjojen ja majoituspalvelujen veronkorotukset vähentäisivät väistämättä taloudellista toimeliaisuutta.

Suomen talouden tilanne on nyt niin arassa vaiheessa, että kulutuksen kuristaminen arvonlisäverokannat yhdistämällä pidentäisi todennäköisesti jo näkyvissä olevaa taantuma-aikaa edelleen. Kulutus vähenisi, mikä johtaisi nopeasti kurjuuden kierteeseen, jonka imuun Suomi muutoinkin näyttää olevan joutumassa. Sitä paitsi veronkorotukset kohdistuisivat erityisen voimakkaasti pienituloisiin, mikä ei voi olla oikein.

Arvonlisäverokantojen yhdistämisestä ei tosin taida tulla mitään, sillä tasaveropyrkimyksiä vastustavat sosiaalidemokraatit eivät esitystä kannata–toisin kuin vihreät ja kokoomus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.