Lama syvenisi korotuksilla

Valtiovarainministeriön työryhmä esitti viime viikolla, että yhdeksi ja ainoaksi arvonlisäverokannaksi voitaisiin määrätä 22 prosenttia. Toisin sanoen monella tuotteella nyt oleva 24 prosentin vero alenisi kaksi prosenttiyksikköä, mutta samalla esimerkiksi lääkkeiden 10 prosentin ja ruuan 14 prosentin arvonlisäverokannat pompsahtaisivat samaan 22 prosenttiin.

Ministeriö uskoo, että arvonlisäverokantojen yhdistäminen lisäisi valtion verotuloja 1,2 miljardia euroa. Lujan uskon sanotaan siirtävän vuoria, mutta verotuloja se ei taida lisätä.

Tilattujen lehtien, kirjojen ja majoituspalvelujen veronkorotukset vähentäisivät väistämättä taloudellista toimeliaisuutta.

Suomen talouden tilanne on nyt niin arassa vaiheessa, että kulutuksen kuristaminen arvonlisäverokannat yhdistämällä pidentäisi todennäköisesti jo näkyvissä olevaa taantuma-aikaa edelleen. Kulutus vähenisi, mikä johtaisi nopeasti kurjuuden kierteeseen, jonka imuun Suomi muutoinkin näyttää olevan joutumassa. Sitä paitsi veronkorotukset kohdistuisivat erityisen voimakkaasti pienituloisiin, mikä ei voi olla oikein.

Arvonlisäverokantojen yhdistämisestä ei tosin taida tulla mitään, sillä tasaveropyrkimyksiä vastustavat sosiaalidemokraatit eivät esitystä kannata–toisin kuin vihreät ja kokoomus.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.