Lapin "stuurat" mokat

Kiista Kemijärven sellutehtaan kohtalosta ei osoita laantumisen merkkejä, vaikka seutukunta on saamassa kohtalaisen tukevan kriisipaketin. Kansanliike yrittää ratkaista taloudellisen kriisin punomalla siitä poliittisen kriisin.

Kemijärveläisten syvän pettymyksen ymmärtää. Sellutehtaan sulkeminen leikkaa kolmanneksen seudun aluetaloudesta. Pohjoisen Suomen perinteinen leipäpuu uhkaa kuivaa pystyyn.

Leivän isänä tunnettu valtion metsäteollisuus työnsi sodan jälkeen puun taloudellisen nollarajan tunturi-Lappiin saakka. Kemijärven sellutehtaan sulkeuduttua nollaraja uhkaa valua satoja kilometrejä etelään. Tehokasta luonnonsuojelua!

Sellutehdas saatiin aikanaan politiikalla, valtiovallan myötävaikutuksella. Miten sama valtio voi olla ottamassa, minkä se vasta muutama vuosikymmen sitten antoi, kysellään Lapissa.

Kemijärvellä pitäisi ymmärtää, että tehtaan toi aikanaan Lappiin kokonaan eri Enso kuin on tämän päivän "stuura".

Yhteistä niillä on vain neljä kirjainta nimessä. Entinen Enso oli täysverinen valtionyhtiö, tarvittaessa poliitikkojen käsikassara. Samassa sarjassa Rautaruukin, Veitsiluodon ja Pohjolan Voiman kanssa; paljolti Urho Kekkosen raudanlujan tahtopolitiikan satoa kaikki tyynni. Ilman niitä pohjoinen Suomi olisi tänään tyhjä kuin naapurin Norrbotten. Mitä nyt muutama mäenlaskupaikka...

Tämän päivän Enso on pörssiyhtiö, vaikka Suomen valtio onkin yhä suuromistaja. Kun valtiota vedetään vastuuseen, kannattaa muistaa myös niitä päättäjiä, jotka olivat tekemässä Ensosta "stuuran". Suurin myyntisiivu suunnattiin Wallenbergeille Pohjanlahden taakse. Kotimaastakin olisi ollut Enson papereille kysyntää.

Kokonaan eri asia on, olisiko kotimainen omistuskaan (Metsäliitto ym.) toiminut Kemijärvellä toisin. Rahalla kun ei ole isänmaata.

Ehkä asetelma olisi kuitenkin poikennut "stuurasta" sikäli, että metsänomistajien pääomaa vahtimassa olisi ollut osuustoiminta; kansanliike, jota paimennetaan mies ja ääni-periaatteella.

Valtiovallan vastuusta puhuttaessa aivan liian vähälle huomiolle on jäänyt Enson töppäily takavuosina. Valtion isännänote repsahti tyystin, ja Enson toimivalta johdolta karkasi mopo käsistä.

Toimitusjohtaja Härmälä lähti ostoksille Amerikkaan ja tavoitteli suuruuden ekonomian etuja. Tuloksena oli vain suuria vaikeuksia. Seuraajat joutuivat kirjaamaan miljardien tappiot. Sonera osti aikanaan Saksasta ilmaa, Enso kumautti päänsä punapuun kylkeen. Molemmille miljardien eurojen kuprut.

Joku voi sanoa, että Soneran ja Enson harharetkien arvostelu on makeaa jälkiviisautta. Ehkäpä ripaus sitäkin. Mutta muistissa on myös näiden toimien julkista epäilyä ja kritiikkiä. Valtionyhtiöiden valvonta petti. Se jälkipyykki on Suomessa vielä käymättä. Tapaus Kemijärvi on osa Amerikan seikkailujen jälkilaskua.

Ilman jälkiviisauden rahtuakaan voi kritisoida Enson johdon huseerausta metsäomaisuutensa realisoinnissa. Ensolla oli yli puoli miljoonaa hehtaaria metsää, mutta yhtiön johdossa katsottiin, ettei se ollut ydinliiketoimintaa. Metsissä oli laiskaa pääomaa.

Enson luopumista metsistään arvosteltiin aikanaan tämänkin lehden pääkirjoituspalstoilla. Metsäyhtiölle metsäomaisuus on ydinbisnestä, jos mikä - varsinkin nyt, kun itäraja sulkeutuu ja puusta on pula.

Tänään kuulostaakin hieman hupaisalta Enson johdon puhe liian kalliista puusta Kemijärven sulkemisen yhtenä syynä. Puu on liian halpaa omistaa, mutta liian kallista ostaa, kuuluu pörssiyhtiön johdon logiikka.

Kirjoittaja on eläkkeellä oleva Savon Sanomien pääkirjoitustoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Vereslihalla

Sote-palvelujen järjestämisessä liikaa vaihtelua

Hallituksen on kannettava vastuunsa turvallisuudesta

Uusi hallitus tarvitsee vahvan alun

Pohjoinen lämpeni ja poro nääntyi nälkään

Vastakkainasettelun ilmapiirissä on kiky-lisää

Kalakukon nimisuoja ei toimi toivotusti

Osataanko yhteisöllisyyttä arvostaa ja johtaa?

Hyvä elämä, armelias kuolema, mielellään ei jäisen vuoren huipulla

Venäjän urheilu ei pääse irti suhmuroinnista

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.