Lapissa uhmataan sote-uudistuksen tavoitteita

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiriin kuuluvien neljän kunnan valtuustot päättivät maanantai-iltana, että ne lähtevät mukaan terveysyritys Mehiläisen kanssa perustettavaan yhteisyritykseen sopimuksella, jonka kesto on 15 vuotta. Kemin, Keminmaan, Simon ja Tornion valtuustot joutuivat äänestämään asiasta. Ulkoistamishanke on hämmentävän mittava, sillä siihen kuuluu myös erikoissairaanhoito eli Länsi-Pohjan keskussairaala Kemissä.

Meri-Lapin kuntien ratkaisu kielii ongelmista, jotka ovat tyypillisiä niin sanotuille jakojäännöskeskussairaaloille. Oma sairaala halutaan säilyttää. Vaasan keskussairaalalle on etsitty jatkoviritystä kielikysymyksen avulla. Savonlinnassa tuskaillaan myös oman keskussairaalan kohtaloa. Pelkona Lapissa on ollut, että sote-uudistuksen ja maakuntauudistuksen seurauksena palvelut keskittyvät noin 62 000 asukkaan Rovaniemelle. Muutoksen seurauksena sairaalasta ja sen tarvitsemien palvelujen piiristä katoaisi jopa 500 työpaikkaa. Meri-Lapin kuntien ratkaisu voi kuitenkin romuttaa Rovaniemen keskussairaalan toiminnan pohjaa, jos se johtaa ihmisiä hakemaan erikoissairaanhoidon palveluja Oulusta eli toisen maakunnan alueelta.

Kunnat kiirehtivät yhteisyritystä perustamaan, vaikka sosiaali- ja terveysministeriö asetti viime viikolla kokeneet poliitikot Maija Raskin (sd.) ja Hannes Mannisen (kesk.) selvittämään, miten Lapin sote-palvelut toteutettaisiin osana maakunta- ja sote-uudistusta. Kunnissa kummasteltiin selvityshenkilöiden asettamista vasta nyt. Pelkona kunnissa saattoikin olla tieto siitä, että pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus kaavailee tiukennuksia ulkoistuksia rajoittavaan lakiin.

Tämän hetkisen terveydenhuoltojärjestelmän ongelmiin kuuluu se, että leikkauksia tehdään liian monessa paikassa. Leikkaustoiminnassa pieni ei ole kaunista. Kansainvälinen tutkimustieto osoittaa, että pienissä yksiköissä hoito on kallista ja laatu heikkoa verrattuna suurempiin yksiköihin. Usein pienissä yksiköissä ongelmaa väistellään valitsemalla helpoimmat leikkauk­set ja lähettämällä vaikeimmat tapaukset muualle.

Julkisessa keskustelussa sote-uudistuksesta valinnanvapauksineen on jäänyt vähemmälle huomiolle se, että hallitus vie uudistuksia eteenpäin asetuksin. Päivystysasetus tulee voimaan ensi vuoden alussa, ja jo se supistaa päivystyspalveluja kahdeksassa keskussairaalassa. Samaan aikaan tulee voimaan erikoissairaanhoidon keskittämisasetus, joka säätää keskitettävistä hoidoista ja toimenpiteistä. Meri-Lapinkin lienee mahdotonta näitä valtion ohjaustoimia väistää.

Päättäjien on syytä viimeistään nyt tiedostaa, ettei sote-uudistuksen tavoitteita ole mahdollista saavuttaa ilman rajuja keskittämistoimia. Esimerkiksi sote-kulujen kasvun leikkaaminen kolmella miljardilla on arvioitu edellyttävän käytännössä jopa sitä, että sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmästä kävelee ulos 20 000 työntekijää. Munakasta ei voi tehdä rikkomatta munia, kuten konsultit sanovat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kyllä kansa sittenkin tietää enemmän kuin olisi kohuista luullut

Kuopio taiteilee toivon ja arkitodellisuuden rajalla

Monipaikkaista hallintoa hyvä selvittää

Maailmanlopun meininki

Kuopio irtisanoo henkilöstöään – vanhustenhoitoa uhkaa työvoimapula

Vasemmistoliitto iskee nyt perussuomalaisten kylkeen

Tieteenvastustus ei kasvakaan

Kova leipä, pehmeä markkinointi

Suomi mukaan maailman jalkapalloperheeseen

Kanttila ei tule kuntoon hurskastelulla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.