Lapsellakin on oltava lomaoikeus

Päiväkodeissa törmätään tilanteisiin, että molemmat vanhemmat ovat lomalla ja lapsi tuodaan silti tarhaan (Taloussanomat 1.7.). Syyksi vanhemmat sanovat esimerkiksi, että eihän ole omaa lomaa, jos hoitaa lasta kotona. Moni pienikin lapsi viettää jopa koko kesän omassa tai päivystävässä päiväkodissa.

Päiväkotilasten hoidosta ei tiettävästi ole tehty sellaista tutkimusta, josta ilmenisi lapsen hoitokäytäntö, kun molemmat vanhemmat ovat yhtä aikaa lomalla. Aiheesta käydään kuitenkin paljon keskustelua. Päiväkotiammattilaisten arviot tilanteesta ovat usein hyvin surullista kuultavaa.

Useimmat vanhemmat haluavat, että koko perhe on yhdessä vanhempien yhteisen loman aikana. Jos vanhempien lomat eivät ole samaan aikaan, isä ja äiti hoitavat lapsia vuorotellen lomansa aikana. Se on hyvin yleinen käytäntö.

Lastenhoidon ammattilaisten näppituntuma on, että vanhemmat käyttävät yhä enemmän lasten päivähoito-oikeutta oman mukavuudenhalunsa vuoksi. Tämä kuulostaa ikävältä. Luulisi nimittäin, että vanhemmat haluaisivat lomalla olla mahdollisimman paljon omien lastensa kanssa.

Subjektiivinen päivähoito-oikeus on hyvä laki. Jos lapset kuitenkin viedään päivähoitoon säännöllisesti vanhempien yhteisen loman aikana, isä ja äiti eivät silloin välttämättä ymmärrä, että tarha on pienelle lapselle raskasta täysipäivätyötä.

Lapsikin tarvitsee "työssään" loman. Lapsellakin olisi oltava loma-oikeus. Olisikin hyvä, jos tästä teemasta käytäisiin laajaa yhteiskunnallista keskustelua. Se voisi johtaa lapsen kannalta hienoon lopputulokseen.

Monista syistä johtuen - yleensä vanhempien työssäkäynnin takia - lasten loma jää lyhyeksi. Yleisempi ongelma on, että kaikkein pienimmät lapset tuntuvat viettävät lyhimpiä kesälomia. Kysymys on laajasta yhteiskunnallisesta ilmiöstä, johon kaikilla tasoilla tulisi kiinnittää huomiota.

Olisi hienoa, jos työnantajat voisivat olla perheiden lomaprojekteissa mukana niin, että vanhemmille järjestettäisiin loma - tai ainakin osa siitä - samanaikaisesti. Läheskään aina tämä ei valitettavasti ole mahdollista.

Tilanteet perheissä ovat erilaisia. Aina ei ole mahdollista pitää lomaa. Esimerkiksi opiskelijat tarvitsevat kesätöitä saadakseen perustoimeentulon. Remonttiprojekteja ajoitetaan usein kesälomille. Moni aikuinen saattaa loman alussa olla niin piipussa ja stressaantunut, että omia vapaapäiviä on pakko saada yhteisen loman lisäksi.

Vanhempien tulisi aina muistaa lapsen etu, kun lapsenhoidosta päätetään. Poliittisten päättäjienkin olisi tämä ymmärrettävä etenkin näinä aikoina, kun kuntien palveluja karsitaan kovalla kädellä. Uusi hallitus tulee kurittamaan kuntaremontin yhteydessä perheitä. Kärsijöinä ovat varsinkin kaikkein pienimmät lapset.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.